به گزارش «راهبرد معاصر»؛ میگل دیاز کانل، رئیس جمهور کوبا به دعوت رسمی رئیس جمهور کشورمان عصر یکشنبه و پس از ۲۲ سال از آخرین سفر فیدل کاسترو، رئیس جمهور فقید این کشور در صدر هیئت عالی رتبه سیاسی و اقتصادی وارد تهران خواهد شد.
ابوالفضل ظهره وند، کارشناس مسائل سیاسی درباره اهمیت راهبردی سفر رئیس جمهور کوبا به ایران بعد از گذشت دو دهه و لزوم توسعه مناسبات دو کشور به «راهبرد معاصر» گفت: سفر میگل دایاز، رئیس جمهور کوبا به تهران از چند بُعد حائز اهمیت است. نخستین مؤلفه مهم سفر نقش بسیار ویژه و انقلابی کوبا در تحولات آمریکای لاتین است، زیرا این کشور در دهه های اخیر همواره منشأ تحولات خاصی بوده است.
وی افزود: امروز شاهدیم جریان چپ درآمریکای لاتین به شدت رو به رشد است که ازجمله آنها می توان کشورهایی مانند برزیل، بولیوی یا کشورهای مشابه حتی کلمبیا را نام برد.
کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: شکی نیست سابقه بسیار ممتاز کوبا در ایستادگی مقابل آمریکا مهمترین ویژگی این کشور به شمار میرود. کشوری جزیرهای در دریای کارائیب که نشان داده است با وجود بیش از چند دهه مقاومت برابر آمریکایی ها همچنان می تواند «نه» بزرگی به زورگویی بگوید.
ظهره وند گفت: با اینکه دوره جنگ سرد در حوزه دریایی کارائیب و در موقعیت کوبا میان دو بلوک شرق و غرب اتفاق افتاد، اما این کشور همچنان در برابر آمریکا مقاومت می کند و نشان داده است با رویکردهای انقلابی و گفتمانی در برابر امپریالیسم آمریکا و تهییج افکار عمومی آمریکای لاتین می توان در برابر قدرت های بزرگ ایستاد و از خود، استقلال، حاکمیت و خواسته های مشروع دفاع کرد.
کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: با اینکه در آمریکای لاتین همواره رژیمهای دیکتاتوری وابسته به آمریکا مردم را سرکوب کرده اند، اما کوبا همواره نقطه امید ملت های سرکوب شده منطقه بوده است.
وی درباره سایر مؤلفه های مهم در افزایش ارتباط ایران با کوبا در بخش های مختلف گفت: با وجود اینکه کوبا دهه هاست زیر شدیدترین تحریم های ظالمانه آمریکا قرار دارد، اما در حوزه موضوعات پزشکی دستاوردهای قابل توجهی داشته است که ایران در این زمینه می تواند با کوبا همکاری قابل توجهی داشته باشد.
ظهره وند افزود: همسویی کوبا با مواضع ایران در مجامع بینالمللی و پشتیبانی از دیپلماسی جمهوری اسلامی در آمریکای لاتین بستر شایسته ای برای افزایش همکاری های خارجی میان دو کشور ایجاد کرده است، لذا ایران به پشتوانه همکاری با کوبا می تواند زمینه ساز تعامل هر چه بیشتر با سایر کشورهای آمریکای لاتین که خواستار ایستادگی مقابل آمریکا هستند، باشد.
کارشناس مسائل سیاسی درباره ابعاد فرا منطقه ای اهمیت همکاری و توسعه روابط با کوبا گفت: کوبا مرکز توجه بسیاری از قدرت های جهانی مانند چین و روسیه است. این دو کشور که پیگیر مناسبات چند جانبه گرایی مقابل یکجانبه گرایی آمریکا هستند، تمایل دارند روابط با کوبا توسعه یابد، زیرا موقعیت کوبا در حال رشد و ارتقاست.
وی یادآور شد: اگر قرار است ایران در آمریکای لاتین حضور اقتصادی فعالی داشته باشد، کوبا پایگاه خوبی برای ورود به ان منطقه است، لذا تهران با داشتن دفاتر بازرگانی در هاوانا می تواند با کشورهای آمریکایی لاتین وارد تعاملات جدی تر اقتصادی شود. با توجه به آسیب دیدگی کوبا از تحریم های آمریکا به شدت مایل به توسعه روابط اقتصادی با ایران هستند.
ظهره وند معتقد است: ایران به وسیله توسعه روابط اقتصادی و سیاسی با کوبا می تواند ارتقای هرچه بیشتر روابط با ونزوئلا را در دستور کار قرار دهد، زیرا ایستگاه مهم بعد از کوبا توسعه روابط اقتصادی همه جانبه با ونزوئلاست. بنابراین همکاری ایران، کوبا ونزوئلا می تواند دور جدیدی از حضور ایران را در آمریکای لاتین شکل دهد.