بایدن با گفتن اینکه آمریکا هیچ نیرو یا موشکی در اوکراین مستقر نخواهد کرد، بلافاصله دو گزینه نظامی روی میز را کنار گذاشت و به پوتین امتیاز داد، زیرا روسیه به دنبال گسترش نفوذ خود در شرق است.
این تماس قبل از سلسله گفتگوهای دو کشور در ماه جاری انجام شده است. شکی وجود ندارد که پوتین درخواست این تماس را داشته تا لحن خود را برای جلسات تنظیم کند و اطلاعات بیشتری در مورد واکنش احتمالی بایدن در زمانی که تصمیم به حمله بگیرد، جمعآوری کند.
بایدن به پوتین گفت که با دو گزینه روبرو است: یکی کاهش تنش و دیپلماسی و دیگری اینکه روسیه حمله کند و با تحریمهای اقتصادی سختگیرانه و افزایش کمکهای نظامی به اوکراین مواجه شود.
پوتین قبلا این بازی را انجام داده است. آخرین باری که بایدن، «آنتونی بلینکن» -وزیر امور خارجه- «جیک سالیوان» – مشاور امنیت ملی- و« سوزان رایس»- مدیر شورای سیاست داخلی- سر کار بودند، روسیه کریمه مجاور اوکراین را در سال 2014 تصرف کرد و به این منطقه موقعیت حساسی در دریای سیاه داد. پاسخ اوباما و بایدن تاسفبار بود. پس از هشدار به پوتین مبنی بر اینکه این کار «عواقب» دارد، دولت سابق داراییهای 11 نفر را مسدود کرد که هفت نفر از آنها روسی بودند. هیچکدام از این اقدامات متوجه رهبران کشور یا حلقه نزدیک به پوتین نبودند و بدون هدف برای این کار انرژی گذاشتند.
قبل از تهاجم پوتین در سال 2014، دولت اوباما «بازنشانی روسیه» را که ناموفق هم بود، دنبال کرد و به آنها اجازه ورود به سازمان تجارت جهانی را داد، زیرا فکر میکرد روابط بینالمللی رفتار پوتین را محدود میکند. اما این اقدام فقط او را جسور کرد. پوتین نمیتوانست به این موضوع اهمیت دهد که جهان در مورد او چه فکری میکند.