رسانه تخصصی روابط بین الملل

اهداف سفر منطقه ای بن سلمان؛ تقلای گسترده

Diplomacyplus.ir/?p=5200

عربستان سعودی به دنبال نقش آفرینی بیشتر و گسترده تر در عرصه منطقه ای است و این امر را در تحولات اخیر از لبنان تا موضوع مذاکرات دوجانبه با ایران نشان داده است. ریاض طی چند وقت اخیر تحرکات سیاسی گسترده ای با سفر مکرون به این کشور و سفر منطقه ای بن سلمان به بعضی کشورهای منطقه ترتیب داده است. در رابطه با تحرکات اخیر سیاسی عربستان ذکر چند نکته ضروری است:

۱. سفر منطقه ای بن سلمان که از روز دوشنبه(15 آذر) به ۵ کشور عربی عمان، بحرین، قطر، امارات و کویت آغاز شده است، بیشتر در راستای حل بحران یمن و باتلاقی است که عربستان در آن گرفتار شده است. اخیرا عربستان طرحی را برای پایان جنگ در یمن اعلام کرده که مبنای آن تثبیت دولت منصور هادی در یمن و پذیرش آن توسط طرفین است. به هرحال، عربستان برای اجرای این طرح نیاز به همراهی کشورهای عربی دارد و در این میان حساب ویژه ای بر روی قطر و امارات باز کرده است. هرچند امارات با تثبیت شدن دولت منصور هادی بر یمن مخالف است، زیرا این امر را به منزله کاهش نفوذ خود در یمن می داند. همچنین این طرح عربستان با مخالفت جدی انصارالله مواجه خواهد شد، زیرا دولت منصور هادی یک بار امتحان خود را پس داده است و از سوی دیگر دولت خودخوانده وی در عدن با بسیاری از گروه های تروریستی همکاری دارد. در نتیجه عربستان با همراهی کشورهای عربی منطقه به دنبال دو هدف است: اول؛ تحمیل قطعنامه ۲۲۱۶ بر انصارالله، دوم؛ تثبیت دولت منصورهادی بر یمن براساس طرح شورای همکاری خلیج فارس.

۲. سفر مکرون به عربستان، صرف نظر از نیاز مکرون به دلارهای سعودی برای انتخابات آینده، در راستای دو هدف صورت گرفته است:
الف) فرانسه بعد از لغو قرارداد تسلیحاتی با استرالیا، به دنبال منبع جایگزینی برای فروش سلاح های خود است و در این راستا، عربستان بهترین خریدار برای این سلاح هاست که در طول سالیان گذشته نیز این امر اثبات شده است.
ب) با توجه به حضور فرانسه در مذاکرات هسته ای با ایران، این کشور به دنبال ایجاد تعهد خود نسبت به عربستان برای در جریان قرار گرفتن ریاض از روند مذاکرات است.
۳. یکی از دلایلی که بن سلمان به بعضی کشورهای منطقه سفر خواهد کرد، ایجاد هماهنگی بین این کشورها در جهت یک راه حل پایدار از جانب کشورهای عربی برای مذاکرات هسته ای با ایران است.
در مجموع می توان گفت عربستان با افزایش تحرکات سیاسی در سطوح مختلف منطقه ای و بین المللی در جهت ایجاد اجماع سازی در رابطه با پرونده یمن و پرونده مذاکرات هسته ای ایران است تا از این طریق در مذاکرات دوجانبه آینده با ایران برگ برنده های مختلفی از مسائل منطقه ای و هسته ای داشته باشد.

به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط