اداره اطلاعات انرژی ایالاتمتحده در گزارش اخیر ماهانه خود پیشبینی کرد تولید نفت این کشور در اکتبر به پایینترین سطح از ابتدای ماه مه ۲۰۲۳ خواهد رسید. درگزارش ماهانه بهرهوری حفاری منتشرشده توسط اداره اطلاعات انرژی ایالاتمتحده آمده است که متوسط تولید نفت این کشور از مناطق تولیدکننده نفت شیل برای سومین ماه پیاپی در اکتبر سالجاری به پایینترین سطح از ابتدای ماه مه ۲۰۲۳ میرسد. به نوشته رویترز و بر اساس گزارش یادشده انتظار آن است که تولید نفت ایالاتمتحده در اکتبر به ۹میلیون و ۳۹۳هزار بشکه در روز برسد. گفتنی است میانگین تولید نفتخام این کشور در ژوئیه از رکورد ۹میلیون و ۴۵۰هزار بشکه عبور کردهبود. در این شرایط است که احتمال افت تولید معادل ۴۰۰هزار بشکهای روزانه، بالاترین رقم کاهش ماهانه تولید از ماه پایانی سالگذشته بهحساب خواهد آمد.
افت تولید در حوضه پرمین؟
پیشبینی میشود تولید نفتخام در حوضه پرمین واقع در تگزاس و نیومکزیکو که در نوع خود از وسیعترین مناطق نفتخیز شیل آمریکا محسوب میشود، با کاهش فراتر از ۲۵هزار بشکه روزانه، به رقم ۵میلیون و ۷۰۰هزار بشکه در روز برسد که پایینترین سطح تولید از آوریل گذشته خواهد بود. علاوه بر این، پیشبینی شدهاست که تولید روزانه نفتخام در منطقهایگل فورد واقع در تگزاسجنوبی با حدود ۱۷هزار بشکه کاهش، به حدود یکمیلیون و ۱۱۰هزار بشکه روزانه برسد که نازلترین سطح تولید از دسامبر ۲۰۲۲ خواهد بود. همچنین قرار است تولید نفتخام در منطقه باکین واقع در داکوتایشمالی و مونتانا، تا ۳هزار بشکه در روز افزایش یابد و به یکمیلیون و ۲۲۷هزار بشکه برسد که در نوع خود، بالاترین سطح تولید از نوامبر ۲۰۲۰ خواهد بود.
در همین رابطه، شرکت بیکرهیوز با انتشار گزارشی اعلام کرد شرکتهای انرژی آمریکا در هفته منتهی به هشتم سپتامبر، تعداد دکلهای نفت خود را برای نخستینبار از ژوئن افزایش دادند، این در حالی است که شمار دکلهای حفاری گاز طبیعی کاهش یافتهاست. مجموع دکلهای فعال نفت و گاز که اولین نشانگر تولید در آینده بهشمار میرود، در هفته منتهی به هشتم سپتامبر با یک دستگاه افزایش به عدد ۶۳۲ رسید. بر اساس اعلام شرکت یادشده، بهرغم افزایش شمار دکلها دربازه زمانی یادشده، مجموع دکلهای حفاری همچنان نسبت به مدت مشابه در ۲۰۲۲، حدود ۱۲۷دستگاه، معادل ۱۷درصد کاهش داشتهاست.
تعداد دکلهای نفتی آمریکا در هفته یادشده با یک دستگاه افزایش به ۵۱۳ عدد رسید، این در حالی است که شمار دکلهای گازی با یک دستگاه کاهش به عدد ۱۱۳ رسید که پایینترین تعداد از ژانویه ۲۰۲۲ تاکنون بهشمار میرود. بهدنبال افزایش قیمتهای نفت و گاز به واسطه ایجاد تنش بین روسیه و اوکراین در ۲۰۲۲، تعداد دکلهای حفاری ایالاتمتحده تا نوامبر این سال به ۷۸۴ دستگاه رسیده بود، اما از آن زمان تاکنون با کاهش قیمتها در ابتدای سالجاری، این رقم حدود ۱۹درصد کاهش یافتهاست. مدیرعامل شرکت خدماتی میدانهای نفتی پترسون پیشبینی کرد با افزایش قیمتهای انرژی و در نتیجه بالا رفتن فعالیتهای حفاری، تعداد دکلهای نفت و گاز آمریکا تا پایان ۲۰۲۴ به بیش از ۷۰۰ دستگاه افزایش خواهد یافت.
رشد قیمت نفتخام ایالاتمتحده
قیمت نفتخام آمریکا پس از افزایش حدود هفتدرصدی در سال۲۰۲۲، از ابتدای امسال تاکنون حدود ۹درصد رشد داشتهاست. در همین حال، قیمت معاملههای آتی گاز این کشور نیز پس از رشد حدود ۲۰درصدی در سالگذشته، از ابتدای امسال تاکنون حدود ۴۲درصد کاهش داشتهاست. افزایش قیمتهای نفت، تولید نفتخام آمریکا را امسال به روال عادی بازگردانده تا به بالاترین سطح خود از زمان شیوع ویروسکرونا برسد، این در حالی است که با وجود افت شدید قیمتها، حدنصاب دیگری برای تولید گاز در سال۲۰۲۳ نیز پیشبینی شدهبود. افزایش تولید گاز در درجه نخست بهدلیل افزایش تمایل به حفاری نفت در حوضههای شیل آمریکا مانند حوضه پرمین در غرب تگزاس و شرق نیومکزیکو است که گازهای همراه زیادی نیز تولید میکنند.
نفت آمریکا متاثر از نوسانات بازار جهانی
همزمان با آغاز رونق صنعت نفت در ایالاتمتحده در سال۲۰۰۰، امیدها برای آغاز عصر جدیدی از استقلال انرژی در این کشور زنده شد. ایالاتمتحده که بهتازگی به کشورهای نفتخیز پیوسته بود میتوانست خود را از سیطره نفتی خاورمیانه خارج کرده و از نوسانات بازار جهانی انرژی در امن مانده و حداقل در حوزه سوخت، خودکفا شود. به باور ناظران بازار انرژی، هرچند آمریکا یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت وگاز طبیعی در جهان است، اما قیمت حاملهای سوخت در این کشور همچنان تابع نوسانات بازارهای جهانی انرژی است. با وجود اینکه میادین بزرگ نفتی در ایالتهایی مانند تگزاس، نیومکزیکو و داکوتایشمالی، ایالاتمتحده را به صدرجدول تولیدکنندگان جهانی نفت هدایت کردهاند، بازار این کشور همچنان مبادرت به واردات برخی از انواع نفتخام از مبادی کانادا، مکزیک، عربستانسعودی و دیگر کشورها میکند.
واقعیت این است که شرکتهای فعال در زمینه اکتشاف و تولید نفتخام آمریکا همچنان بر تقسیم سود بین سرمایهگذاران و تسویه بدهیهای انباشته، متمرکز هستند، بنابراین طبیعی است که از اهداف افزایش تولید نفت و گاز فاصله گرفتهاند. با این همه، جالب است بدانید که برآورد مجموع تولید نفت و گاز ایالاتمتحده برای سالجاری و آینده، در مسیر رکوردشکنی کمسابقهای قرارگرفته که بخشی از آن بهدلیل رشد قابلاعتنای قیمت نفت در بازارهای بینالمللی است. واقعیت غیرقابلانکار این است که تولید نفت آمریکا در دوران تصدی بایدن افزایشیافته تا جاییکه تنها در طول سال۲۰۲۲، به بیش از ۳میلیون بشکه در روز رسید.
ایندرحالی است که طبق آمار رسمی، رکورد تولید نفتخام این کشور در دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ برابر با ۷۵/ ۲میلیون بشکه در روز بودهاست. در همین رابطه، سخنگوی شورای امنیت ملی ایالاتمتحده بهتازگی اعلام کرد که کنترل قیمت بنزین و گازوئیل از اهداف اصلی دولت مستقر در حوزه انرژی است و به همین دلیل قیمت سوخت در این کشور از سال۲۰۲۲ بهطور قابلملاحظهای کاهش یافتهاست. متوسط قیمت بنزین در ایالاتمتحده در بیشتر ماههای سال۲۰۲۳، نزدیک به ۵/ ۳ دلار به ازای هر گالن بودهاست. در ایالاتمتحده قیمتهای آتی معامله گاز پس از تجربه افزایش در سالجاری، تاکنون حدود ۳۹درصد ریزش را تجربهکرده است.
پیشبینی افت تولید گاز آمریکا
در همین چارچوب، بر اساس پیشبینی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، کل تولید گاز در حوضههای تولید نفت شیل این کشور با کاهش روزانه معادل ۳/ ۰میلیارد فوتمکعبی در اکتبر به ۴/ ۹۸میلیارد فوتمکعب در روز خواهد رسید، رقمی که در سپتامبر میتواند به ۷/ ۹۸میلیارد فوتمکعب در روز نیز برسد. با نگاهی اجمالی به آمار منتشرشده، تولید گاز ایالاتمتحده نیز برای سومین ماه متناوب کاهشی خواهد بود، رقمی که با رکورد روزانه ۱/ ۹۹میلیارد فوتمکعبی در ماه مه ۲۰۲۳ قابلمقایسه خواهد بود. بر اساس این گزارش، قرار است تولید گاز در وسیعترین حوضههای گازی شیل در ایالاتمتحده، واقع در پنسیلوانیا، اوهایو و ویرجینیایغربی، در اکتبر ۲۰۲۳ به ۷/ ۳۵میلیارد فوتمکعب در روز، یعنی پایینترین مقدار از آوریل گذشته برسد.