رسانه تخصصی روابط بین الملل

آیا سر عربستان در قبال سوریه به سنگ خورده است؟

Diplomacyplus.ir/?p=7334
با شروع بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ میلادی دولت سعودی و شماری از دولت های دیگر عربی در صف حامیان اصلی گروه‌های تروریستِ مخالفِ دولت و ملت سوریه قرار گرفتند اما پایداری سوری ها و حمایت همپیمانان آنها در نهایت این دولتها را به بازنگری تدریجی در سیاست اشتباه خود و از سرگیری روابط با دمشق واداشته است.

 با شروع بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ دولت عربستان و شماری دیگری از کشورهای عربی در صف حامیان اصلی گروه‌های تروریستِ مخالف دولت دمشق قرار گرفتند و با بستن سفارتخانه‌هایشان روابط خود را با دمشق قطع کردند.

وزیر خارجه عربستان اخیرا در کنفرانس امنیتی مونیخ از چرخش مواضع سیاسی کشورش در قبال سوریه سخن گفت و به شکست برای براندازی آن پس از سال‌ها تلاش و قانونی بودن دولت «بشار اسد» اعتراف کرد به گونه‌ای که پایگاه خبری میدل ایست اونلاین عنوان «وزیر خارجه عربستان خواستار گفتگو با دمشق شد» را برای تیتر اظهارات بن فرحان وزیر امورخارجه عربستان در کنفرانس امنیتی مونیخ برگزید.

به نوشته میدل ایست، «فیصل بن فرحان آل سعود» وزیر امور خارجه عربستان در این سخنان تصریح کرد که جهان عرب به این اجماع رسیده است که منزوی کردن سوریه هیچ فایده‌ای ندارد.

فیصل بن فرحان آل سعود در این سخنان خواستار گفتگو با دولت دمشق شد تا حداقل به مسائل انسانی از جمله بازگشت آوارگان سوری رسیدگی شود.

به اعتقاد ناظران سیاسی، این سخنان که «فیصل بن فرحان آل سعود» روز شنبه در مجمع امنیتی مونیخ بیان کرد، نشان دهنده تغییر در سیاست اتخاذ شده ریاض نسبت به جنگ داخلی سوریه که در سال‌های اولیه آن یعنی در سال ۲۰۱۱ زمانی که کشورهای عربی از گروه‌های تروریستی علیه دولت سوریه حمایت کردند، است.

اظهارات وزیر امور خارجه عربستان نشان می‌دهد که کشورهای عربی همسو با سیاست‌های واشنگتن برای براندازی دولت قانونی سوریه در اجرای این پروژه، شکست خورده‌اند و اکنون پس از ۱۲ سال اعتراف می‌کنند که دچار اشتباه شده اند.

بن فرحان گفت: شما خواهید دید که نه تنها در میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بلکه در جهان عرب نیز این مساله مطرح است که وضعیت موجود (منزوی کردن دولت سوریه) پایدار نیست.

وی افزود که در نبود مسیری برای راه حل سیاسی، رویکرد دیگری برای رسیدگی به موضوع پناهندگان سوری در کشورهای همسایه و کاهش رنج غیرنظامیان به ویژه پس از زلزله ویرانگر سوریه آغاز شده است.

وزیر مور خارجه عربستان ادامه داد: بنابراین، این امر باید از طریق گفت و گو با دولت دمشق انجام شود و حداقل امکان دستیابی به مهم‌ترین اهداف به ویژه در زمینه بشردوستانه امکانپذیر شود.

فیصل بن فرحان هنگامی که از وی درباره احتمال سفر به دمشق پس زلزله پس از سفر همتایان اماراتی و اردنی‌اش پرسیده شد گفت که در مورد این شایعات اظهار نظر نمی‌کند.

این اظهارات بن فرحان درحالی مطرح می‌شود که عربستان از زمان آغاز بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ میلادی همواره به دنبال براندازی نظام مشروع و قانونی این کشور به ریاست «بشار اسد» بوده و در این راه، بصورت علنی از گروههای مسلح تروریستی و تکفیری علیه نظام و مردم سوریه حمایت همه جانبه کرده است.

سعودی‌ها در طول سالهای بحران سوریه در چارچوب مقابله با محور مقاومت در منطقه و اهداف ژئوپلوتیک خود، حمایت سیاسی و مالی و تسلیحاتی از گروههای تروریستی مخالف نظام سوریه را در دستور کار قرار دادند و با حمایت برخی هم پیمانان منطقه‌ای و بین المللی خود بویژه آمریکا چندین گروه تروریستی به نام‌های مختلف در این سال‌ها را شکل داده و سازماندهی کردند که برخی از آن‌ها هنوز به فعالیت مخرب خود در بخش‌هایی از خاک سوریه ادامه می‌دهند.

مقامات سعودی در سطح سیاسی نیز در تلاش برای ضربه زدن به نظام سوریه و مانع تراشی در مسیر طرح‌های مختلف برای حل و فصل بحران این کشور برآمدند و به تقویت راهکار نظامی برای رسیدن به اهداف ژئوپلوتیک خود در منطقه دست زدند و نکته جالب توجه این بود که با توجه به اینکه منافع رژیم صهیونیستی و رژیم سعودی در سوریه با یکدیگر همپوشانی یافت، صهیونیست‌ها نیز به نوعی حمایت از این گروههای تروریستی را در دستور کار قرار دادند و علاوه بر پشتیبانی‌های مالی و تسلیحاتی به درمان عناصر تروریست در فلسطین اشغالی اقدام کردند.

به نوشته میدل ایست، پس از زلزله سوریه، ریاض در ابتدا فقط کمک‌هایی را به شمال غرب سوریه که تحت کنترل تروریست های مخالف دولت دمشق است ارسال کرد اما سپس به عنوان بخشی از تلاش‌های امدادی در زلزله، محموله‌هایی را برای ارسال به مناطق آسیب دیده تحت کنترل دولت سوریه از طریق هواپیما به دمشق ارسال کرد.

در این پیوند، یک منبع در مرکز امداد و کمک‌های بشردوستانه ملک سلمان به پایگاه خبری میدل ایست گفت که این کمک‌ها بصورت مستقیم به فرودگاه بین المللی حلب و هلال احمر سوریه که مقر آن در دمشق است ارسال شد و کانال ارتباطی مستقیمی با دولت سوریه وجود ندارد.

در همین راستا، روزنامه الاخبار لبنان نیز امروز سه شنبه سفر بشار اسد رئیس جمهوری سوریه به عمان و دیدار با سلطان این کشور را در راستای گام های تدریجی کشورهای عربی و در صدر آنها اکثر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به سمت دولت سوریه توصیف کرد و نوشت: سفر بشار اسد به مسقط چند روز بعد از آن صورت گرفت که ریاض گشایش درهای خود در قبال دمشق را اعلام کرد و فیصل بن فرحان وزیر خارجه سعودی در کنفرانس امنیتی مونیخ از وجود اجماع در بین کشورهای عرب خلیج فارس و کشورهای عربی برای عدم قبول تداوم اوضاع کنونی سوریه و لزوم بازنگری در ماهیت روابط با دولت سوریه سخن گفت و افزود که شما شاهد یک اجماع رو به افزایش نه فقط از جانب کشورهای شورای همکاری بلکه جهان عرب در خصوص این مسئله خواهید بود که وضعیت کنونی در سوریه قابل تداوم نیست.. باید با دولت دمشق گفت وگو صورت گیرد تا دستکم تحقق اهداف با اهمیت تر بویژه از منظر انسانی و بازگشت آوارگان مهیا شود.

“سنان دیب” از پژوهشگران اقتصادی جهان عرب نیز حصول گشایش در روابط سوریه و عربستان را بعید ندانست زیرا به اعتقاد وی، “شیوه تحریم (سوریه) بی فایده بودن خود را به اثبات رسانده است”.

وی تاکید کرد که “باید محاصره اقتصادی عربی و بین المللی علیه سوریه شکسته شود تا این کشور بتواند به شهروندان خود کمک کرده و ساختمان های ویران شده را بازسازی کند”.

به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط