در شرایطی که دولت جو بایدن اعلام کرده که کارزار فشار حداکثری علیه ایران را ادامه میدهد، وزیر خارجه دولت کنونی این کشور در کنار وزیر خارجه دولت جورج بوش پسر وعده داد که حمایت واشنگتن از اغتشاشات ایران ادامه خواهد یافت.
بنا بر گزارشی که وزارت خارجه آمریکا از حضور روز دوشنبه (دیروز) آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور در نشست اندیشکده «بنیاد هوور» به میزبانی دانشگاه استنفورد منتشر کرد، بلینکن بار دیگر حمایت واشنگتن از اغتشاشات در ایران را تکرار کرد.
وزیر خارجه آمریکا در برنامهای که «کاندولیزا رایس» وزیر خارجه جورج بوش پسر مجری آن بود، با سوالی درباره اغتشاشات در ایران مواجه شد و در پاسخ به این پرسش، وعده داد که آمریکا به حمایت از اغتشاشات ادامه خواهد داد.
وزیر خارجه دولت بوش پسر خطاب به وزیر خارجه کنونی آمریکا گفت: «من پیام های زیادی دریافت خواهم کرد که می گویند شما چرا از او (آنتونی بلینکن) درباره ایران نپرسیدید. آیا می خواهید فقط یک کلمه در مورد آن وضعیت بگویید؟ این روزها، لحظاتی خارق العاده است».
بلینکن در جواب به پرسش کاندولیزا رایس، همانند دیگر مقامهای آمریکایی بار دیگر در امور داخلی ایران دخالت و از اغتشاشات حمایت کرد.
وزیر خارجه آمریکا مدعی شد: «آنچه ما (در ایران) میبینیم، واقعا قابل توجه است که با شجاعت باورنکردنی افراد بسیار جوان به ویژه زنان و دخترانی که برای اساسیترین حقوق خود، اساسیترین آزادیهای خود، در معرض خطرات شخصی فوقالعاده قرار گرفتهاند و ما البته مرگ برجسته زنان جوانی را دیدیم که منجر به این وضعیت شد».
این مقام ارشد واشنگتن در ادامه ادعا کرد که وضعیت جاری، نشاندهنده «ناامیدی و خشم بزرگ» تعداد زیادی از جامعه ایران در قبال مسیر کشورشان و رهبرانشان است و آنها خواهان تغییر هستند».
در حالی که از روزهای ابتدایی آغاز اغتشاشات در ایران، دولت بایدن درباره این موضوع مواضع مداخله جویانه اتخاذ و از اغتشاشات حمایت کرد، وزیر خارجه آمریکا در این سخنرانی مدعی شد: «این ساخت و پرداخته در ایالات متحده آمریکا نیست و در هیچ جایی ساخته نشده است».
کاندولیزا رایس و بلینکن
وی سپس مدعی شد: «رهبران در ایران سعی میکنند انگشت اتهام را (به سمت آمریکا) ببرند و به نوعی ما را سرزنش کنند (اما آنها) به طرزی اساسی برداشت و درکی اشتباه از مردم و کشور خود دارند و این به ضرر خودشان خواهد بود».
آنتونی بلینکن در حضور وزیر خارجه دولت بوش پسر و حاضران در این نشست، وعده داد که دولت آمریکا به حمایت از اغتشاشات در ایران ادامه خواهد داد.
وزیر خارجه آمریکا در حالی که مقامهای دولت این کشور در روزهای اخیر به صراحت گفتهاند که دیگر روی مذاکرات وین برای برداشتن تحریمهای ایران تمرکز ندارند، در سخنرانی خود گفت که واشنگتن از این موضوع اطمینان حاصل میکند که تحریمها مانعی برای «برقراری ارتباط مورد نیاز ایرانیان» ایجاد نکند.
آنتونی بلینکن در نشست روز دوشنبه (دیروز) گفت: «(درباره ایران) چه میتوانیم بکنیم؟ اول، ما میتوانیم در همبستگی با کسانی صحبت کنیم که فقط در تلاش برای دفاع از حقوق خود هستند. دوم، ما میتوانیم به بازیگران مختلف در ایران نگاه کنیم که این حقوق را انکار میکنند و هر کاری که میتوانیم برای مجازات آنها به خاطر اعمالشان انجام دهیم. ما برای مثال، تحریمهایی داشتیم که علیه به اصطلاح پلیس اخلاق (گشت ارشاد) اعمال کردیم».
وزیر خارجه آمریکا درباره مهمترین کاری که این کشور در قبال اغتشاشات میتواند بکند، اینطور گفت: «شاید مهمتر از همه، اینکه ما میخواهیم اطمینان حاصل کنیم ایرانیها تا حد ممکن توانایی برقراری ارتباط با یکدیگر داشته باشند، اتصال به دنیای خارج و این با فناوری ممکن است. بنابراین ما مجوزهایی صادر کردهایم تا مطمئن شویم…مردم احساس نکنند که تحریمهای ما آنها را از دریافت فناوری مورد نیاز ایرانیان برای برقراری ارتباط با یکدیگر و با جهان منع نمیکند».
در بخشی از این نشست، کاندولیزا رایس تلویحا به فتنه سال ۱۳۸۸ اشاره کرد و به آنتونی بلینکن که عضوی از دولت باراک اوباما بود، گفت: «این بار کمی فعالتر از سال ۲۰۱۲؟»
بلینکن که در دولت اوباما منصب قائم مقام وزارت خارجه آمریکا بود، در پاسخ به این سوال گفت: «هر دورهای، کمی متفاوت تر از دوره دیگر است».
وزیر خارجه دولت جمهوریخواه جورج بوش پسر در جواب به آنتونی بلینکن سوال کرد: «کمی متفاوتتر. درست است؟»
بلینکن در جواب گفت: «من فکر میکنم صدای ما بسیار واضح بوده است البته نه فقط صدای ما بلکه اقدامات ما. این موضوع فقط مختص به کشور ما نیست و کشورهای سراسر جهان هم همینطور هستند. البته اساساً این موضوع مربوط به مردم ایران است، مربوط به کشورشان است، مربوط به آینده آنهاست و آنها تصمیم خواهند گرفت اما ما میخواهیم در این لحظه همبستگی خود را با آنها هم به صورت لفظی و هم عملی به صورت عملی نشان دهیم».
پیش از این، «ویلیام برنز» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) حمایت این کشور از اغتشاشات در ایران را علنی کرده بود.
رئیس مهمترین نهاد جاسوسی آمریکا گفته بود: «دولت ایالات متحده به طور واضح بر حمایت ما از جریان آزاد اطلاعات و آزادی اینترنت تصریح کرده است و من بدون اینکه وارد جزئیات بشوم باید بگویم که ایالات متحده بسیار به این موضوع متعهد است»