در حالیکه پکن نسبت به احتمال سفر «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان به تایوان در تور آسیایی و اقدام نظامی متعاقب آن به آمریکا هشدار داده، به نظر می رسد مقام های اتحادیه اروپا با وجود آنکه تمایلی به ابراز نگرانی آشکار ندارند، اما از نزدیک تمامی تحولات را زیر نظر گرفته اند.
براساس مطلب درج شده در این نشریه آمریکایی، مقام های اتحادیه اروپا از بروکسل تا پاریس، در پشت صحنه این واقعیت را قبول کرده اند که چین به خطر بن بست نظامی با آمریکا نزدیک شده است. از این رو تحلیلگران از سران اتحادیه اروپا خواسته اند خود را برای چالش های احتمالی آماده کنند.
«بوریس روگه» نایب رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ با اشاره به حمله روسیه به اوکراین، گفت: بدترین سناریوها گاهی اوقات اتفاق میافتند. اروپاییها بهتر است برای حوادث احتمالی آماده شوند و از تایوان حمایت کنند و در عین حال در تماس نزدیک با پکن باشند و به کاهش تنش ها کمک کنند.
پلوسی دیروز یکشنبه اعلام کرد که با یک هیات از نمایندگان کنگره تور آسیایی خود را آغاز می کند، اما در برنامه این سفر، اسمی از توقف در تایوان نیامده است. هرچند به باور بسیاری از ناظران این دیدار همچنان ممکن است رخ دهد.
از سوی دیگر، چین بر این باور است که سفر پلوسی به تایوان، نقض آشکار سیاست «چین واحد» حاکم بر این کشور و نشانه حمایت آمریکا از استقلال تایوان است.
«شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین هفته گذشته در یک تماس تلفنی پرتنش با «جو بایدن» همتای آمریکایی خود بر موضع دولتش تاکید کرد. وزارت امور خارجه چین نیز در پی این تماس تلفنی به نقل از شی، گفت: «کسانی که با آتش بازی میکنند، نابود می شوند. امیدواریم که آمریکا به درک درستی در این مورد رسیده باشد». وزارت دفاع چین نیز هشدار داده است که در صورت اصرار پلوسی بر سفر به تایوان، ارتش چین هرگز بیکار نخواهد نشست.
در حال حاضر انگلیس نخستین کشور اروپایی است که پیشنهاد تسلیح تایوان را ارائه کرده و هشدار داده است که غرب نباید همان اشتباهاتی را که در مورد اوکراین انجام داد، در دفاع از تایوان مرتکب شود.
«آنالنا بربوک» وزیر امور خارجه آلمان هم به تازگی اعتماد به نفس بالا و قدرت چین را در رابطه با تایوان «یک چالش جهانی» توصیف کرد.
پولیتیکو در ادامه مطلب خود می افزاید: با این حال، سایر قدرت های اروپایی در اظهارنظرها در رابطه با موضوع تایوان و چین محتاطتر بودهاند. وزارت امور خارجه فرانسه که بازوی سیاست خارجی اتحادیه اروپا بشمار می رود، تاکنون در مورد سفر پلوسی اظهارنظری نکرده است.
یک دیپلمات اتحادیه اروپا سکوت مقام های این نهاد را قابل پیش بینی دانست و افزود: تایوان در درجه اول مربوط به منافع ایالات متحده است، اما اگر تهدیدها عملی شوند، واکنش ها هم تغییر می کند.
یک دیپلمات ارشد اروپایی دیگر نیز در پاسخ به این سوال که آیا تنش ها برای ائتلاف نظامی ناتو نگران کننده است، گفت: هنوز نه، اما این تنش ها به آسانی قابل تشدید هستند. این دیپلمات ارشد بدترین پیامد تنش در تایوان را انحراف توجه آمریکا از اوکراین به موضوع تنش با چین دانست.
«ارمس پایت» نایب رئیس کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا در گفتوگو با پولیتیکو تاکید کرد که اتحادیه اروپا خطر درگیری میان واشنگتن و پکن را با دقت زیر نظر دارد. وی هشدار داد که تشدید جنگ اوکراین خطر تجاوز چین به تایوان را به طرز فزاینده ای افزایش داده است.
این دیپلمات ارشد اروپایی در ادامه خاطرنشان کرد اتحادیه اروپا باید بتواند اقدامات چین به ویژه در رابطه با تایوان را تحت نظر داشته باشد، ضمن آنکه همکاری میان اتحادیه اروپا و آمریکا چه از نقطه نظر تجاوز روسیه به اوکراین و چه در رابطه با اقدامات چین در تایوان بسیار مهم است.
این رسانه آمریکایی در پایان مطلب خود آورده است: اروپا تا همین اواخر از صحبت در مورد تایوان که پکن آن را جزئی از خود می داند، طفره می رفت. اما از زمانی که چین متعهد به “شراکت بدون محدودیت” با روسیه شده و راه کرملین را در آنچه که “عملیات نظامی ویژه” علیه اوکراین می خواند در پیش گرفته، رنگ و روی اظهارنظرهای مقام های اروپا نیز تغییر کرده است.
به نظر می رسد تهاجم روسیه به اوکراین، سیاستگذاران اروپایی را بر آن داشته تا در مورد عواقب غیرقابل تصور اعمال تحریم های اقتصادی علیه چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، بیندیشند.
«خورخه تولیدو» که به زودی به عنوان سفیر اتحادیه اروپا در چین معرفی خواهد شد، مدعی شد: در صورت تهاجم نظامی پکن به تایوان، ما آشکارا اعلام کرده ایم که به همراه آمریکا اقدامات مشابه و یا حتی گسترده تر از آنچه علیه روسیه انجام دادیم را در قبال چین در پیش می گیریم.