رسانه تخصصی روابط بین الملل

رونمایی سیا و ام‌آی‌۶ از اسرار مگو

Diplomacyplus.ir/?p=3800
ریچارد مور، رئیس MI۶، سرویس اطلاعات خارجی بریتانیا، نیز گفت که با مدیر سیا موافق است: «هیچ مدرکی مبنی بر اینکه پوتین از بیماری جدی رنج می‌برد وجود ندارد.» کرملین نیز روز چهارشنبه این شایعات را محکوم کرد و آن را «اخبار ساختگی و جعلی» نامید.

ریچارد مور، رئیس MI۶، سرویس اطلاعات خارجی بریتانیا، نیز گفت که با مدیر سیا موافق است: «هیچ مدرکی مبنی بر اینکه پوتین از بیماری جدی رنج می‌برد وجود ندارد.» کرملین نیز روز چهارشنبه این شایعات را محکوم کرد و آن را «اخبار ساختگی و جعلی» نامید. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، به خبرنگاران گفت که وضعیت سلامتی پوتین خوب است و مقصر این اخبار جعلی را «متخصصان رسانه‌ای» از اوکراین، ایالات‌متحده و بریتانیا معرفی کرد. پسکوف آنها را به دامن زدن به این اخبار متهم کرد. وضعیت سلامتی پوتین حتی قبل از حمله روسیه به اوکراین در ماه فوریه موضوع حدس و گمان بود. شایعات تایید نشده در طول سال‌ها، پوتین را – که زندگی خصوصی‌‌‌اش تا حد زیادی پنهانی و خارج از دسترس رسانه‌ها قرار دارد – مبتلا به سرطان، بیماری پارکینسون، زوال عقل و پارانویا نشان می‌دهد.

این جنگ همچنین به شایعاتی در مورد سلامتی ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌‌‌جمهور اوکراین، دامن زده است. روز پنج‌شنبه، یک ایستگاه رادیویی اوکراینی چند بیانیه را پخش کرد و در آن بیانیه‌ها مدعی شد که زلنسکی، ۴۴ ساله، تحت مراقبت‌های ویژه است و روسلان استفانچوک، رئیس پارلمان اوکراین، ریاست جمهوری را بر عهده گرفته است. مالکان این ایستگاه رادیویی بعدا اعلام کردند که این ایستگاه هک شده است. زلنسکی در یک سخنرانی ویدئویی به این شایعه پرداخت و آن را اخبار جعلی منتشر شده توسط روسیه خواند. او گفت که از دفتر خود صحبت می‌کند و هرگز احساس قوی‌تری از این نداشته است. زلنسکی گفت: «و با تمام احترامی که برای پیری قائلم اما ۴۴ سال ۷۰ نیست.» اشاره او به پوتین بود که در اکتبر ۷۰ ساله می‌شود.

«جولیان ای. بارنز» و «دیوید ای. سنجر» در گزارش ۲۰ جولای در نیویورک‌تایمز نوشتند، ویلیام برنز، مدیر سیا، اعلام کرد که پوتین معتقد است که آمریکا از «اختلال کمبود توجه» رنج می‌برد و عزم و علاقه خود در جنگ اوکراین را از دست داده است. برنز گفت که پوتین در حال شرط‌بندی بر سر این مساله است که می‌تواند در جنگ فرسایشی علیه ارتش اوکراین موفق شود. او گفت که در بقیه سال، پوتین معتقد است که می‌تواند «ارتش اوکراین را فرسوده» و سپس اقتصاد این کشور را خفه کند. برنز گفت که روس‌ها به آرامی در حال پیشروی در جنگ سخت در دونباس هستند. به گفته او، آنها تاکتیک‌‌‌ها را به سمت «مسیر راحت‌‌‌تر جنگ» تغییر داده‌‌‌اند که بر نابودی اهداف اوکراینی تمرکز دارد. به نوشته «بارنز- سنجر»، برنز گفت که با چنین رویکردی، پوتین معتقد است که می‌تواند اروپا و ایالات متحده را هم فرسوده کند. او در جلسه پرسش و پاسخ در کنفرانس امنیتی آسپن در کلرادو گفت: «دیدگاه پوتین نسبت به آمریکایی‌‌‌ها این است که ما همیشه از اختلال کمبود توجه رنج می‌‌‌بریم و حواسمان با چیز دیگری پرت می‌شود.»

اما برنز استدلال کرد که از ابتدای جنگ، پوتین به طور مداوم هم اراده اوکراینی‌ها برای مبارزه و هم عزم غرب برای کمک به اوکراین را اشتباه ارزیابی کرده است. این مقام اطلاعاتی ارشد آمریکا افزود: «و من فکر می‌کنم که او اکنون در اشتباه است.» برنز تصریح کرد که پوتین اکنون به دایره کوچک‌تری از مشاوران تندرو متکی است و این برای این مقاماتی که با رئیس‌جمهور روسیه مخالفت کنند «ارتقای شغلی» به دنبال نمی‌آورد. برنز گفت که درک انتخاب‌های تاکتیکی پوتین بدون درک ذهنیت و اشتهای او برای ریسک دشوار است. برنز افزود: «او بی‌وقفه مشکوک است، همیشه با آسیب‌پذیری‌هایی که می‌تواند از آنها استفاده کند هماهنگ است. او به وضع بهتر ما اعتقاد زیادی ندارد.» «مایک ماران»، رئیس سرویس اطلاعات خارجی استونی، نیز گفت که با احتیاط خوش‌بین است که اوکراین در نهایت حملات متقابل انجام خواهد داد و برخی از مناطق از دست رفته را پس خواهد گرفت. ماران در نشستی در کنفرانس آسپن پس از برنز گفت: «من با احتیاط مطمئن هستم که اوکراین دیر یا زود ارتش روسیه را در اوکراین شکست خواهد داد.

این به راحتی پیش نمی‌آید بلکه زمان می‌برد. اوکراین احتمالا نتواند تمام سرزمین‌های اشغالی را آزاد کند، اما از نظر استراتژیک، پوتین در جاه‌طلبی خود برای تصرف کی‌یف و اکثر بخش‌های اوکراین موفق نخواهد شد.» «دن صباغ» هم در گزارش ۲۱ ژوئیه در گاردین در همین رابطه نوشت، رئیس MI۶ (سرویس اطلاعات خارجی بریتانیا) در یک کنفرانس امنیتی در آمریکا گفت که نیمی از جاسوسان روسیه که تحت پوشش دیپلماتیک در سراسر اروپا فعالیت می‌کنند، از زمان آغاز جنگ در اوکراین اخراج شده‌اند. «ریچارد مور»، رئیس اطلاعات خارجی بریتانیا، گفت که اخراج حدود ۴۰۰ دیپلمات روسی از کشورهای قاره اروپا، از جمله فرانسه و آلمان، به طرز چشمگیری توانایی‌های جاسوسی کرملین را کاهش داده است. او در سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی آسپن گفت که آژانس‌های اطلاعاتی غربی از زمان حمله روسیه به اوکراین تلاش‌های «بسیار هماهنگی» برای مختل کردن شبکه‌های جاسوسی روسیه انجام داده‌اند.

مور گفت: «بنابراین در سراسر اروپا، تقریبا نیمی از این جاسوسان – در نهایت چیزی در حدود ۴۰۰ افسر اطلاعاتی روسیه که تحت پوشش دیپلماتیک فعالیت می‌کنند –  اخراج شده‌‌‌اند. این احتمالا توانایی آنها را برای جاسوسی برای روسیه در اروپا به نصف کاهش داده است.» این اولین بار است که MI۶ تخمین خود را از تاثیر اخراج‌های هماهنگ در پاسخ به حمله روسیه در فوریه منتشر می‌کند. جاسوسان روسی- مانند افسران اطلاعاتی تقریبا هر کشور بزرگ- معمولا وانمود می‌کنند که در سفارت کشورشان کارهای پوششی را انجام می‌دهند. تنها تعداد انگشت‌شماری از جاسوسان قدیمی – به اصطلاح غیرقانونی – وانمود می‌کنند که شهروندان عادی هستند و خارج از چارچوب دیپلماتیک عمل می‌کنند. آلمان در ماه آوریل ۴۰ دیپلمات روس و فرانسه ۴۱دیپلمات روس را اخراج کردند. بریتانیا یکی از معدود کشورهایی است که دیپلمات‌‌‌های متهم به جاسوسی را اخراج نکرده است، اگرچه این عمدتا به این دلیل است که انگلیس به ۲۳ دیپلمات روسیه در سال ۲۰۱۸ پس از مسمومیت‌‌‌های سالزبری گفت که این کشور را ترک کنند. گمان نمی‌رود جانشینی برای آنها یافت شود.

مور گفت که نقاب از صورت دو چهره غیرقانونی از جمله یک روسی که تظاهر به ایرلندی- برزیلی می‌کرد و تلاش کرده بود تا یک دوره کارآموزی را در دادگاه کیفری بین‌المللی لاهه در ماه آوریل به دست آورد، کنار رفت. یک دادگاه برزیلی «سرگئی چرکاسوف» را به جرم استفاده از مدارک هویتی جعلی به ۱۵ سال زندان محکوم کرد. مور گفت که معتقد است جنگ در اوکراین «یک کارزار پیروزی» برای کی‌یف است و روسیه «به طور فزاینده‌ای برای تامین نیروی انسانی و مواد حیاتی در چند هفته آینده مشکل خواهد داشت» زیرا جنگ پیش از تغییر شرایط جوی به سمت مرحله حساسی پیش می‌رود. به نظر می‌رسد این مقام سازمان جاسوسی اشاره داشت که اوکراین، با حمایت مقادیر فزاینده‌ای از سلاح‌های غربی، تلاش خواهد کرد تا در هفته‌های آینده یک ضد حمله انجام دهد. او گفت: «به نظر من برای خود اوکراینی‌‌‌ها مهم است که توانایی خود را برای ضد حمله نشان دهند.» مور همچنین با رئیس سیا موافق بود که چین به روسیه تسلیحات نمی‌‌‌دهد، زیرا پکن از تحریم‌های اقتصادی غرب نگران است، اما او گفت که فکر می‌کند «اگر آنها بتوانند سلاح تهیه کنند، این کار را می‌کنند.» او گفت که چین تلاش می‌کند از اوکراین درس‌هایی بیاموزد. مور گفت: «هنوز زود است که بگوییم آنها چه درس‌هایی از ماجراجویی‌های پوتین خواهند گرفت.» ریچارد مور، رئیس سازمان اطلاعات بریتانیا، در جریان همایش امنیتی اسپن‌آمریکا، گفت که چین اکنون اولویت اصلی اطلاعاتی، برای سرویس اطلاعات مخفی بریتانیا، معروف به MI۶ است و در راستای اولویت‌ها، از مبارزه با تروریسم نیز پیشی گرفته‌‌ است.

به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط