بهگزارش مرکز مطالعات سورین، اندیشکده شورای آتلانتیک در یادداشت اخیر خود بهقلم «عزیز یونس» نوشت: اقتصاد پاکستان دوباره به لبه پرتگاه بازگشته است و مانند دفعات قبل، حاکمان این کشور از متحدان استراتژیکشان میخواهند به آنها کمک کنند تا به پول دسترسی پیدا کنند.
مهمترین متحد این کشور، عربستان است، کشوری که پاکستان با آن روابط عمیق، تاریخی و استراتژیک داشته است.
در هفتههای اخیر، نخستوزیر جدید پاکستان و فرمانده ارتش این کشور از پادشاهی دیدن کردند. مهمترین دستور کار آنها تامین بودجه مالی از عربستان برای تقویت ذخایر ارزی آنها بود.
بحرانهای اقتصادی مکرر در پاکستان باعث شده که رهبران این کشور به دنبال پول عربستان باشند.
از طرفی نیز پاکستان تنها کشوری در جهان است که میتواند نگرانیهای امنیتی فزاینده آل سعود را در منطقه حل کند.
آغاز جنگ در یمن، نقطه عطف اصلی در روابط پاکستان و عربستان بود. پادشاهی برای پیروزی در جنگ به دولت پاکستان به رهبری نواز شریف، نخستوزیر در آن زمان نزدیک شد.
این درخواست به این دلیل مطرح شد که رهبران سعودی دریافتند که برای پایان دادن به درگیری به طور موثر و سریع به تخصص نظامی متحد استراتژیک خود نیاز دارند.
با این حال، شریف تصمیم گرفت به پارلمان برود و این اتفاق منجر به بحثهای پر سر و صدایی هم در داخل و هم در خارج از پارلمان شد و قانونگذاران در نهایت به مخالفت با ورود پاکستان به مناقشه رای دادند.
چنین اتفاقی برای رهبران سعودی شبیه به خیانت بود. در نتیجه، دامنه روابط باریکتر شد و رهبری نوظهور سعودی به رهبری «ولیعهد محمد بن سلمان» ترجیح داد به طور مستقیم و با نیروی نظامی خود با این اتفاق برخورد کند.
در نتیجه، سعودیها شروع کردند به زیر سوال بردن پیشنهادات پاکستان و تمایل خود را برای مراوده با این کشور بسیار کم نشان دادهاند. این برای پاکستان بسیار نگرانکننده است، زیرا روابط استراتژیک با عربستان، زیربنای ثبات و انسجام در پاکستان است.
با این حال، وضعیت ژئوپلیتیکی در حال تحول منطقه فرصتی را برای پاکستان ایجاد میکند تا روابط استراتژیک خود با عربستان را تقویت کند.
جنگطلبی ایران در منطقه هیچ نشانهای از کاهش نشان نمیدهد و آمریکا میخواهد نیروهای خود را از منطقه بیرون و به سمت اقیانوس هند و آرام ببرد.