بهگزارش مرکز مطالعات سورین، اندیشکده کویینسی در یادداشت تازه خود بهقلم «الی گرانمایه» نوشت: یک سال پیش، تهران و واشنگتن تلاشهای دیپلماتیک را برای احیای توافق هستهای 2015 که دولت ترامپ آن را خراب کرده بود، آغاز کردند.
12 ماه دیپلماسی شدید توسط دولتهای اروپایی به تهران و کاخ سفید کمک کرد تا در مورد مراحل فنی مورد نیاز برای احیای برجام به توافق برسند.
با این حال، ایران و آمریکا هنوز بر سر مسائل سیاسی مانند قرار گرفتن نام سپاه پاسداران در لیست سازمانهای تروریستی خارجی، به بنبست رسیدهاند.
شکی نیست که تصمیمگیرندگان سیاسی هم در ایران و هم در آمریکا برای بازگشت به توافق با تنش سیاسی مواجه خواهند شد. اما آنها به این سمت میروند، زیرا شرایط آن بهترین سازش موجود است.
مقامات آمریکا مکرراً اعلام کردهاند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست طولانی تحریمها باقی خواهد ماند. و با آخرین تحریمها علیه برنامه موشکی بالستیک ایران، دولت بایدن نشان داد که میتواند همزمان دو کار را انجام دهد.
مقامات آمریکا اعتراف کردهاند که از زمان قرار دادن نام سپاه در لیست سازمانهای تروریستی، حملات گروههای مورد حمایت ایران در منطقه تا 400 درصد افزایش یافته است.
اگر مسیر دیپلماتیک در حال حاضر با شکست مواجه شود، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی احتمالاً با برنامه هستهای رو به رشدی که در اختیار دارد، در منطقه قاطعتر عمل خواهد کرد.
ایران، بهعنوان یک اصل و غرور ملی، میخواهد قبل از بازگشت به توافق هستهای، نام سپاه پاسداران بهعنوان بخش مهمی از نیروهای مسلح این کشور، از لیست سازمانهای تروریستی حذف شود.
آمریکا نباید در ازای حذف نام سپاه پاسداران از لیست سازمانهای تروریستی، انتظار حرکتی بزرگ و عمومی از سوی ایران داشته باشد. تهران معتقد است که قبلاً برخی از شروط حیاتی مذاکرات اولیه خود را پذیرفته است، از جمله درخواست دریافت غرامت از واشنگتن برای میلیاردها دلار تجارتی که در نتیجه خروج آمریکا از توافق مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل متحد از دست داده است.
مناقشه اوکراین بحثهای داخلی در ایران بر سر چگونگی محافظت از منافع ملی خود را به بهترین شکل، شعلهور کرده است. بنبست بر سر توافق هستهای به این معناست که ایران نمیتواند از قیمت بالای انرژی به دنبال تحریمهای غرب علیه روسیه بهره کامل ببرد.