بهگزارش مرکز مطالعات سورین، روزنامه الگمینر در یادداشت تازه خود بهقلم «رافائل کاهان» نوشت: ایران کیلومترها با جنگ روسیه و اوکراین فاصله دارد، اما اکثر مردم از ارتباط این روسیه در زمینه تهاجمی سایبری و توانمندسازی آن به ایران کمک میکند«مورگان رایت» -کارشناس ارشد امنیتی در شرکت اسرائیلی میگوید: «من در ایران بزرگ شدم. ذهنیت آنها را میدانم و حتی فارسی را هم میفهمم، چون از بچگی آنجا بودم.»
او متخصص استراتژی سایبری، تروریسم آنلاین، امنیت ملی و اطلاعات است و بهعنوان همکار ارشد در یک موسسه تحقیقاتی متعلق به دولت فدرال آمریکا مرتبط با مسائل دیجیتال و حاکمیت، کار میکند.
به گفته او، روسیه در زمینه تهاجمی سایبری و توانمندسازی آن به ایران کمک میکند. روسها، ایرانیها را احمق مفید در نظر میگیرند. آنها با استفاده از هرج و مرج، باعث ایجاد حرکاتی میشوند که دخالت روسها را مخفی میکنند.
رایت در مصاحبهای که قبل از حمله روسیه به اوکراین انجام شد، زمانی که نقش بلاروس مشخص نبود، گفت: «تنها ایران نیست، بلاروس نیز بخشی از این بازی است، بهویژه در دنیای سایبری.» اکنون واضح است که الکساندر لوکاشنکو، رهبر بلاروس، عروسک خیمه شب بازی ولادیمیر پوتین است.
اروپای شرقی عرصهای است که امروزه هر متخصص سایبری باید آن را بشناسد. روسها و اوکراینیها زمانی در فعالیتهای مجرمانه سایبری شریک بودند.
جنگ سایبری بین روسیه و اوکراین مختص امروز نیست، بلکه مدتها پیش آغاز شد. روسها بسیار نمادین عمل میکنند. آنها اوکراین را یک مکان استراتژیک بسیار مهم میدانند و دقیقاً یک سال پس از اینکه تصمیم گرفت از یک کشور بیطرف به یک کشور درگیر تبدیل شود، روسها حمله سایبری مرگباری به زیرساختهای انرژی این کشور انجام دادند.
روسها عادت دارند تا برای مدت طولانی صبر کنند تا انتقام بگیرند. این کشور دارای بیشترین تعداد استاد شطرنجباز در جهان است. آنها همیشه استراتژیک فکر میکنند.
روسها از ایران بهعنوان یک نماینده استفاده میکنند و شریک یکدیگرند. آنها در زمینه سایبری به ایرانیان کمک میکنند و کسانی بودند که آسیبهای بدافزار استاکسنت را شناسایی کردند که به رایانههای برنامه هستهای ایران ضربه زده بود. روسها در همه سطوح از جمله تسلیحات سایبری، پشتیبانی فنی و غیره به ایران کمک میکنند. و ایران برای آنها مفید است، زیرا میتوانند از راه دور از آن بهره ببرند.
سپس روسیه، ایران را به یک قدرت سایبری تبدیل کرد و سلاح، دانش و توانایی در اختیار این کشور قرار داد.
رایت معتقد است پس از دسترسی شرکت کسپرسکی به استاکسنت، ایران یا روسیه ویروسها را به سوی عربستان هدایت و شرکت ملی نفت این کشور را تعطیل کردند.
چینیها نیز توانستهاند از نظر فناوری از ما آمریکاییها پیشی گیرند. آنها تواناییهایی دارند که روسیه ندارد. علت موفقیت روسیه، سرعت آن است، اما چینیها از نظر مهندسی پیچیدهاند. شخصاً نسبت به نزدیک شدن این دو به یکدیگر نگرانم.
سیستمهای موجود امروز به نیروی انسانی غیرموجود متکی شدهاند. ما کمبود 300 تا 400 هزار کارگر سایبری داریم و این وضعیت تغییری نخواهد کرد.
در مورد رفتار سایبری، رایت به دولت خود نیز رحم نمیکند. او گفت دلیل اصلی طولانی شدن پاسخ دولت آمریکا به روسیه این بود که دولتها به بوروکراسی مهلک آلوده شدهاند.
برای مثال، چین برای مدت طولانی، پورتی در محصولات هوآوی و زی تی ای قرار داده است که با اتصال به آن، امکان تصاحب یا سرقت اطلاعات فراهم میشود. سالها طول کشید تا دولت آمریکا این شرکتها را تحریم کند.
شرکت سایبری کسپرسکی نیز چند سال پیش توسط دولت تحریم شد، اما تا آن زمان، یکی از تامینکنندگان شناخته شده آمریکا بود.
من به فناوریهای جدید، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و محاسبات کوانتومی ایمان عمیقی دارم. رمزگذاری سنتی امروزه احتمالاً به دلیل قابلیتهای محاسبات کوانتومی ناپدید شده است. بهعنوان مثال، چین در زمینه هوش مصنوعی و محاسبات کوانتومی در صدر فهرست قرار دارد.
حتی زمانی پوتین گفت که هرکسی هوش مصنوعی را کنترل کند، بر جهان حکومت خواهد کرد. بنابراین، روسیه و چین همچنان نیروهایی خواهند بود که بهعنوان عوامل هرج و مرج در جهان غرب دردسرهای زیادی خواهند ساخت، اما در نهایت، مردم به دنبال آزادی میروند و این وضعیت تغییر مییابد.