«گرایمی وود» خبرنگار و نویسنده آمریکایی در «آتلانتیک» در مصاحبه اخیر خود با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان، به تحریف رسانههای سعودی واکنش نشان داد و در مقالهای به جزئیات نکات تحریف شده در متن پرداخت.
وی در مقاله خود گفت که پس از انتشار این مصاحبه، دستگاه تبلیغاتی سعودی شروع به کار و سعی در پنهان کردن بخشهای ناراحتکننده مصاحبه کرد. بدین ترتیب مشخص شد رسانههای سعودی مطالب کذب و دروغ را منتشر میکنند.
به گزارش سی ان ان، گرایمی وود اعلام کرد که منابع سعودی به او گفتهاند که دیگر وارد عربستان نمیشود و برای همیشه ولیعهد را نخواهد دید.
وود اعلام کرد که شبکههای «الاخباریه» و «العربیه» توجهها را به بخشهای معینی از این دیدار معطوف و بخشهای دیگر را حذف کردند، زیرا به عقیده آنها به نفع محمد بن سلمان نبوده است.
وی نمونههایی از این تحریفها را برشمرد و گفت: ما از محمد بن سلمان در مورد قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی سوال کردیم و ولیعهد سعودی گفت که دستور قتل خاشقجی را صادر نکرده؛ اما اگر میخواست چنین عملیاتی را انجام دهد، گروه حرفهایتری را میفرستاد. رسانههای سعودی این متن را به شکل دیگری ترجمه کردند و نوشتند: «اگر فرض کنیم –خدای ناکرده- عملیات دیگری مانند این عملیات برای شخص دیگری رخ بدهد، به این روش نخواهد بود».
این روزنامه نگار در ادامه افزود: رسانههای سعودی کلمه « خدای ناکرده» را در متن عربی قرار دادند تا حس خوب در سخنان ولیعهد سعودی به مخاطبان منتقل شود.
وود ادامه داد: در طول مصاحبه، محمد بن سلمان مدعی شد که هرگز مقالهای از خاشقجی را نخوانده و آنها شخصا با هم ملاقات داشتهاند،اما در متن عربی این ادعای غیر منطقی را حذف کردهاند و نوشتهاند او حتی یک مقاله کامل خاشقجی را نخوانده است».
وود همچنین نمونه دیگری از تحریفها در متن گفتوگوی عربستان درباره بحران قطر را بیان کرد و گفت: «ما پرسیدیم که محمد بن سلمان چگونه میتواند کسانی را که با محاصره قطر مخالفت کردند، زندانی کند و وی جواب داد: قطر و کشورش اکنون « روابط بسیار نزدیکی» با یکدیگر دارند و اما سعودیهایی که در دوران محاصره از قطر حمایت کردند، مانند آمریکاییهایی بودند که ممکن بود در طول جنگ جهانی دوم از « آدوف هیتلر» رهبر نازیها حمایت کنند. اما رسانههای سعودی بخش مربوط به این موضوع را به طور کامل حذف کردند.
وود افزود: من پرسیدم که آیا مشروبات الکلی به صورت قانونی در عربستان به فروش میرسد یا خیر،اما وی با توجه به اینکه رسانههای سعودی سوال را به صورت کامل منتشر نکردهاند، از پاسخ دادن به آن خودداری کرد.
این روزنامه نگار آمریکایی در پایان گفت: یک نویسنده نمیتواند مانع از حکومت یک مستبد از طریق دستگاه تبلیغاتی شود. اما این بدان معنا نیست که او هرگز نباید در مورد مستبدین بنویسد یا از آنها سوال بپرسد.
بن سلمان مصاحبهای که روز پنجشنبه با مجله آتلانتیک منتشر شد، چندین موضوع مرتبط با سیاست خارجی و داخلی عربستان و دیدگاه خود نسبت به دین، اقتصاد، حکومت و سایر موضوعات را مورد بحث قرار داد که واکنشهای گستردهای را در رسانههای اجتماعی و رسانههای سعودی برانگیخت.
محمد بن سلمان در مصاحبه با مجله آمریکایی آتلانتیک سعی کرد که خود را در قتل خاشقجی بیگناه جلوه دهد و گفت: من معتقدم که قوانین حقوق بشر در پرونده کشته شدن روزنامه نگار سعودی، در مورد من اجرا نشده است. زیرا ماده 11 اعلامیه جهانی حقوق بشر میگوید هر کس تا زمانی که جرمش ثابت نشود بیگناه است.