جنگ غزه تغییرات عمده در نقشه ژئوپلیتیکی و توازن قدرت در غرب آسیا ایجاد کرده و هر چه این بحران طولانیتر میشود از قدرت جبهه عبری-غربی کاسته و به وزن و جایگاه گروههای مقاومت افزده میشود. درحالی که آمریکا سعی داشت با تشکیل ائتلاف دریایی موسوم به «نگهبانان سعادت» و حملات گسترده به زیرساختهای یمن، انصارالله را از عملیات در دریای سرخ بازداشته و امنیت کشتیهای صهیونیستی را تضمین کنند اما این حملات نتیجه عکس داده و اکنون یمنیها به لطف دستاوردهای جدید در عرصه نظامی، دایره عملیات خود را به فراتر از دریای سرخ گسترش دادهاند.
محمد عبدالسلام، سخنگوی انصارالله اخیرا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:«با توجه به ادامه تجاوز نظامی به غزه، تاکید میکنیم که یمن حملات خود را به کشتیهای اسرائیلی در اقیانوس هند شدت بخشیده و از عبور این کشتیها از دماغه امید نیک جلوگیری میکند».
عبدالسلام تاکید کرد:«شرکتهای کشتیرانی مرتبط با رژیم اسرائیل باید تشدید حملات ما را در اقیانوس هند بسیار جدی بگیرند و بدانند که هر کشتی مرتبط با اسرائیل در معرض آسیب موشکهای یمنی است».
این هشدار صنعا درحالی است که نیروهای مسلح یمن در ماههای گذشته در حمایت از مردم غزه، چند کشتی رژیم صهیونیستی یا کشتیهای حامل کالا برای این رژیم را که در دریای سرخ، اقیانوس هند و تنگه بابالمندب عازم سرزمینهای اشغالی بودند، هدف قرار داده است. نیروهای مسلح یمن متعهد شدهاند تا زمانی که رژیم صهیونیستی حملات خود به نوار غزه و کشتار مردم این منطقه را متوقف نکند، حملات به کشتیهای این رژیم یا کشتیهای عازم سرزمینهای اشغالی و کشتی همپیمانان غربی این رژیم را در دریای سرخ ادامه خواهند داد.
گسترش دامنه علیات انصارالله از اقیانوس هند تا جنوب آفریقا، در شرایطی است که در هفتههای اخیر یمنیها از سلاحهای جدیدی رونمایی کردهاند که ترس و وحشت را در بین صهیونیستها و غربیها افزایش داده است. هفته گذشته انصارالله یک موشک «هایپرسونیک» را آزمایش کرد که میتواند با استفاده از سوخت جامد، با سرعت ۸ ماخ حرکت کند. همچنین انصارالله ماه گذشته از ورود زیردریایی بدون سرنشین خود به نیروهای مسلح یمن خبر داد که به گفته کارشناسان میتواند معادلات درگیری در دریای سرخ را تغییر دهد و تهدید جدی برای کشتیها و ناوهای آمریکایی به شمار میرود.
کارشناسان نظامی میگویند، با وجود اینکه اطلاعاتی از موشک هایپرسونیک یمن در دسترس نیست اما این موشک به دلیل قابلیت مانورهای سریع و پیچیده امکان عبور از سد پدافندهای ضد موشکی درون جوی مانند سامانههای پدافندی فلاخن داود و پاتریوت را دارد. بنابراین، اگر انصارالله چنین سلاحهایی را علیه سرزمینهای اشغالی استفاده کند، صهیونیستها در هیچ جایی در امان نخواهند بود.
تولید سلاحهای پیشرفته از سوی انصارالله و گسترش دامنه عملیات در اقیانوس هند، نشان داد که ائتلاف دریایی نمایشی آمریکا نه تنها نتوانسته صنعا را از تضعیف کند بلکه عزم و اراده نیروهای یمنی را در دفاع از مردم مظلوم فلسطین مصممتر کرده است. گسترش منطقه هدف گیری تا اقیانوس هند و پوشش آتش در فاصله بیش از 1000 کیلومتری از سواحل یمن، قابلیتهای نظامی صنعا را نشان میدهد که در شرایط تحریم گسترده توانسته به این موفقیتهای بزرگ دست پیدا کند.
هزینههای هنگفت تلآویو
انصارالله با عملیات خود در دریای سرخ در چهار ماه گذشته، تردد کشتیهای صهیونیستی از این آبراه بینالمللی را به صفر رسانده و به گفته مدیر بندر ایلات، این بندر خالی از کشتی شده است. در این شرایط، فرود موشکهای یمن در سراسر سرزمینهای اشغالی حتی میتواند لنگرگیری کشتیها در بنادر حیفا و تلآویو را نیز مختل کند.
اکنون علاوهبر دریای سرخ، کشتیهای صهیونیستی و دول غربی حامی آن در اقیانوس هند و جنوب آفریقا هم امنیت ندارند.
پس از شروع عملیات انصارالله در ماه نوامبر گذشته، کشتیهای صهیونیستی برای در امان ماندن از این عملیات در دریای سرخ، مسیر خود را از تنگه بابالمندب به دماغه امید نیک تغییر دادند که به لحاظ زمانی و مالی برای صهیونیستها هزینههای زیادی داشت. بنابراین، با آغاز عملیات انصارالله به دماغه امیدنیک، کشتیهای صهیونیستی نمیتوانند از این آبراه بینالمللی تردد کنند و این مسئله شرایط را برای تلآویو دشوارتر خواهد کرد.
تقریبا نیمی از تجارت دریای رژیم صهیونیستی از طریق دریای سرخ و اقیانوس هند انجام میشود و در صورت تداوم عملیات یمنیها، میتواند اقتصاد اسرائیل را در وضعیت بسیار بحرانی قرار دهد و این مسئله در زمانی که ادامه جنگ غزه به پشتیبانی مالی نیاز دارد برای اشغالگران گران تمام خواهد شد. چرا که با توقف عبور کشتیهای صهیونیستی از دریای سرخ و دماغه امید نیک، مسیر جایگزین دیگری برای تجارت با شرق آسیا وجود ندارد و مجبورند به گزینه هوایی متوسل شوند که آن هم به لحاظ حجم و هزینه قابل رقابت با مسیرهای دریایی نیست.
مقامات صهیونیستی مدعی هستند که جنگ در غزه را برای مدت نامعلومی تا نابودی حماس ادامه میدهند اما رسیدن به این هدف اعلانی، با وجود دغدغههای امنیتی در خارج از سرزمینهای اشغالی به ویژه از جانب یمن و لبنان امکان پذیر نیست.
پیام هشدار به تلآویو-واشینگتن
اینکه اقیانوس هند و دماغه امیدنیک در تیررس موشکهای انصارالله قرار دارند، هشداری جدی به اسرائیل و همپیمانان غربی آن است که تا دیر نشده برای نجات خود، به جنگ در غزه پایان دهند، زیرا ادامه نسلکشی فلسطینیان عواقب سنگینی برای اشغالگران دارد. رسانههای صهیونیستی هم به این مسئله اعتراف کردهاند و روزنامه «تایمز اسرائیل» در گزارشی با تایید آزمایش موفقیت آمیز موشک هایپرسونیک یمن نوشت:«نیروهای انصارالله به دنبال افزایش حملات خود در ماه مبارک رمضان در راستای همدردی و همراهی خود با فلسطینیهای غزه هستند. عملیات دریایی انصارالله در خلیج عدن، دریای سرخ و دریای عربی به مانعی فزاینده علیه تجارت دریایی سراسر دنیا تبدیل شده و کشورهای حامی اسرائیل از ترس موشکهای انصارالله وادار به تغییر مسیر خود و استفاده از مسیرهای دریایی بسیار طولانیتر شدهاند».
آمریکا که نتوانسته از طریق حملات هوایی به یمن، موفقیتی کسب کند دست به دامن شورای امنیت سازمان ملل شده تا عملیات انصارالله را تهدیدی برای صلح و امنیت کشتیرانی بینالمللی عنوان کرده و فشارهای جهانی علیه صنعا را افزایش دهد. در این رابطه، اعضای شورای امنیت دوشنبهشب بار دیگر با انتشار بیانیهای حملات انصارالله علیه کشتیرانی تجاری در دریای سرخ را به شدت محکوم کردند و خواستار توقف فوری آن شدند.
شورای امنیت در ماه ژانویه هم با صدور قطعنامهای در محکومیت عملیات انصارالله، به طور غیرمستقیم مجوز حملات آمریکا و انگلیس به یمن را صادر کرد اما این اقدامات نه تنها امنیت را به دریای سرخ بازنگرداند بلکه با تشدید تنشها و دستاوردهای جدید صنعا، اکنون دامنه تنشها به اقیانوس هند و جنوب آفریقا نیز کشیده شده است.
جامعه جهانی میداند که تداوم جنایات اسرائیل در غزه و جنگ افروزی آمریکا در دریای سرخ، عامل اصلی تنش در منطقه است، از اینرو، اعضای شورای امنیت به جای محکوم کردن عملیات انصارالله، باید فشارها به کاخ سفید و رژیم کودککش را افزایش دهند تا به نسلکشی در غزه پایان دهند. زیرا ادامه این جنگ در غزه، تنشها بین گروهای مقاومت با آمریکا و رژیم صهیونیستی را افزایش خواهد داد و برای صلح جهانی نیز خطرآفرین است.
انصارالله در حال ایجاد تغییرات راهبردی در منطقه و جهان به نفع مردم مظلوم فلسطین و یمن است، درحالی که آمریکاییها درمانده ایستادهاند و چارهای جز شکست بیشتر ندارند و تنها راه برای فرار از این وضعیت، توقف تجاوز ارتش صهیونیستی و لغو محاصره غزه است.
صنعا معادله جدیدی در دریای سرخ ایجاد کرد که چالش جدی برای هژمونی آمریکا تلقی میشود و این کشور را در دوراهی بسیار دشواری قرار داده است.
اگر آمریکا بخواهد به جنگ تمام عیار با یمن اقدام کند، سرنوشتی بدتر از جنگ افغانستان و ویتنام در انتظار آنها خواهد بود، زیرا انصارالله در جنگ 9 ساله با ائتلاف سعودی- اماراتی قدرت خود را به همگان ثابت کرد تا در هر گونه اقدامی علیه یمن همه جوانب را در نظر بگیرند و دولتمردان کاخ سفید هم میدانند که ورود به یمن بدون دادن هزینههای سنگین نخواهد بود و شکست در این جنگ وجهه واشینگتن را در جهان مخدوش خواهد کرد. از طرف دیگر، تلاشهای ظاهری آمریکا برای توقف جنگ در غزه هم راه به جایی نبرده و تندروهای تلآویو وقعی به درخواستهای واشینگتن نمینهند که کار برای جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا سخت شده است.
در خاتمه میتوان گفت که گسترش دامنه عملیات انصارالله در اقیانوس هند همزمان با تعدد جبهههای مقاومت و افزایش مشارکت آنها در معادلات جنگ غزه، رژیم صهیونیستی را خسته میکند و ادامه این وضعیت، دولت افراطی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم را با چالشهای بزرگی مواجه خواهد کرد و با افزایش دامنه اعتراضات در سرزمینهای اشغالی، افراطیترین دولت تاریخ صهیونیستها یک گام دیگر به مرحله فروپاشی نزدیکتر میشود. / الوقت