مایکل هیرش، ستوننویس فارن پالیسی با توجه به سفر این هفته آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده به خاورمیانه، در مقالهای به بررسی رویکرد دولت بایدن در خاورمیانه و جنگ در غزه پرداخته و نوشت:” دولت بایدن امیدوار است طرحی را برای حلوفصل پایدارتر مناقشه در خاورمیانه آغاز کند و انتظار میرود عربستان سعودی، نقش مهمی در این طرح ایفا کند. جو بایدن، بهطور ویژه از ریاض میخواهد که در ازای خویشتنداری رژیم صهیونیستی در غزه و کرانه باختری، گفت وگوها بر سر بهرسمیت شناختن این رژیم را از سر بگیرد و متعهد شود که منافع فلسطین، از جمله تشکیل کشور فلسطین یا حداقل درجاتی از حاکمیت آن را محقق کند.”
این گزارش افزود:”مقامات آمریکایی معتقدند ریاض اکثر موارد را قبول میکند. یک مقام ارشد دولت بایدن در اواخر دسامبر از تمایل سعودیها برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی خبر داد. بلینکن نیز در سخنانی تاکید کرد آمریکا در غلبه بر مقاومت اولیه اعراب در مورد سناریوهای “روز بعد” از پایان جنگ در غزه موفقیتهایی کسب کرده است.”
هیرش معتقد است همه اینها در مرحله ابتدایی بوده و بیشتر کشورهای عربی به این زودیها در مقابل سرسختی دولت راستگرای بنیامین نتانیاهو، در برابر هر چیزی که شبیه به یک کشور فلسطینی باشد، کوتاه نخواهند آمد. نتانیاهو در داخل اسرائیل، بهطور گستردهای بعد از عملیات طوفان الاقصی مورد سرزنش قرار گرفته و حمایتها از او در حال کاهش است. با این حال این عملیات افکار عمومی اسرائیلیها را به سمت راست سوق داده و دورنمای فوری مذاکرات را غیرممکن کرده است.”
در واقع، همه نشانهها حاکی از آن است که نتانیاهو از نظر سیاسی درگیر بوده و مخالفت با برنامههای بایدن را کلید حفظ خود در مقام نخست وزیری و احتمالاً در امان ماندن از مجازات قضائی (به اتهام فساد) میداند. به گفته رسانههای اسرائیلی، نتانیاهو به اعضای حزب لیکود گفته که تنها او میتواند از ایجاد یک کشور فلسطینی در غزه و کرانه باختری پس از جنگ جلوگیری کند. افکار عمومی در داخل سرزمینهای اشغالی بهطور فزایندهای از این ایده نتانیاهو حمایت میکند که هر درجه از حاکمیت اعطا شده به هر گروه فلسطینی به معنای حملات آینده به آنها خواهد بود.
با این حال بایدن، در صدد است تا در انتخابات ۲۰۲۴ در آمریکا که از قضا بهدلیل حمایت از حملات خونین صهیونیستها علیه مردم غزه از محبوبیت پایینی در میان رایدهندگان برخوردار است، فشار بیشتری به نتانیاهو بیاورد. بایدن در اظهاراتی در اکتبر گذشته گفت که حملات حماس به اسرائیل تا حدی برای از بین بردن عادیسازی بالقوه روابط متحد ایالات متحده با عربستان سعودی بوده و وی قصد داشته تا با سعودیها برای پیشبرد عادیسازی با رژیم صهیونیستی مذاکره کند.
نویسنده مقاله در پاسخ به این سوال که آیا تیم بایدن میتواند تلاش خود در مورد رهبری آینده فلسطینیها را مدیریت کند نوشت: “ایالات متحده همچنان اصرار دارد که حکومت غزه و کرانه باختری به یک تشکیلات خودگردان فلسطینی بازسازی شده و احیا شده سپرده شود، اما دولت نتانیاهو حاضر به بررسی این موضوع نیست. با این حال در صوت برکناری و حذف او ممکن است جانشینی مانند بنی گانتز، که ریاست حزب میانهروتر وحدت ملی را بر عهده دارد و یکی از اعضای میانهروتر کابینه جنگ نتانیاهو است، این پیشنهاد را بپذیرد. گانتز در گذشته از “راه حل دو نهادی” صحبت کرده، اما از حمایت از پیشنهاد تشکیل دولت فلسطین امتناع کرده است. ”
پس از آن که یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، در ۴ ژانویه اعلام کرد که اسرائیل وارد مرحله جدیدی مبتنی بر استراتژی هدفمندتر در شمال غزه خواهد شد، تنش بین واشنگتن و (رژیم) اسرائیل کاهش یافت. گالانت با تاکید بر محفوظ بودن حق عملیات رژیم صهیونیستی در غزه گفته بود:”بعد از دستیابی به اهداف جنگ، هیچ نظامی اسرائیلی در نوار غزه حضور نخواهد داشت”.
مقاله فارن پالسی این حرکت را در جهت تلاش دولت بایدن ارزیابی کرده و افزود:” با این حال زمانی که بلینکن اعلام کرد رژیم صهیونیستی باید کشتار غیرنظامیان را متوقف کند و فلسطینیها باید بتوانند به محض فراهم شدن شرایط به خانه های خود بازگردند نتانیاهو پاسخ محکمی داده و تاکید کرد به دوستان و دشمنانمان میگوییم که جنگ تا نابودی حماس ادامه خواهد.”
در حال حاضر، وظیفه اصلی بلینکن در سفر به خاورمیانه و دیدار با سران رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی، ترکیه، یونان، اردن، قطر، ابوظبی، امارات متحده عربی و مصر جلوگیری از یک جبهه دوم توسط اسرائیل علیه حزب الله و ایجاد ائتلاف گستردهتر علیه ایران است.
دنیس راس، مذاکرهکننده حرفهای ایالات متحده که سه دهه پیش نقشی اساسی در اجرای توافقنامه شکست خورده اسلو داشت، میگویداین امکان وجود دارد که آسیبی که اسرائیلی ها در هفتم اکتبر از سوی نیروهای مقاومت حماس دیده اند، بتواند آن ها را به انجام مناظرهای درباره فلسطینیها وادار کند که هرگز پیش از آن نداشتهاند.
منبع: ایرنا