در همان ساعات ابتدایی ترور «اسماعیل هنیه»؛ رهبر سیاسی حماس در تهران توسط رژیم صهیونیستی، موضوع واکنش ایران به این اقدام تروریستی مورد بحث بسیاری واقع شد و این اطمینان وجود داشت که ایران از پاسخ به عملیات تروریستی اشغالگران صهیونیست کوتاه نخواهد آمد. مقامات عالی در تهران نیز پاسخ به رژیم صهیونیستی را در سطح خونخواهی اعلام کردند و این موضع گیری سبب شد تا بسیاری در ارزیابیهای خود، پاسخ ایران به اسرائیل را قطعی عنوان کنند. در جبهه مقابل، صهیونیستها نیز از واکنش به حمله ایران خبر داده و ادعا کردهاند که به هرگونه حمله نظامی از جانب ایران پاسخ خواهند داد.
در عین حال حمله احتمالی مستقیم از خاک ایران و پاسخ بعدی صهیونیستها اولین رویارویی نظامی مستقیم میان تهران و تل آویو نیست. در فروردین ماه امسال نیز بمباران ساختمان دیپلماتیک ایران در دمشق سوریه با واکنش موشکی ایران به اراضی اشغالی همراه شد و ایران در علمیات موشکی با نام «وعده صادق»، برخی پایگاههای نظامی مهم صهیونیستها از جمله پایگاه نظامی نواتیم را هدف قرار داد. بخش نظامی حمله پیشین ایران علیه اسرائیل در سه بخش طراحی شده بود: ابتدا پرتاب پهپادهای انتحاری، سپس موشکهای کروز و در مرحله آخر موشکهای بالستیک. پس از این حمله، بی بی سی اعلام کرد که تحقیقات صورت گرفته خسارتهای حمله ایران به پایگاه نواتیم اسرائیل را تایید میکند.
در حال حاضر نیز با توجه به اقدام تروریستی صهیونیستها در خاک ایران، پاسخ به این اقدام تروریستی بسیار محتمل است والبته پس از حمله ایران، پاسخ نظامی صهیونیستها نیز دور از انتظار نیست. در این میان یک سوال اساسی به نظر می رسد و آن چگونگی پاسخ احتمالی صهیونیستها به حمله نظامی ایران خواهد بود؟ برای پاسخ به این پرسش 3 فرض را می توان در نظر داشت:
پاسخ نظامی؟
به احتمال زیادی، واکنش اسرائیل به حمله نظامی ایران، پاسخ نظامی خواهد بود. آرایش نظامی شکل گرفته در منطقه پس از تهدید ایران علیه اسرائیل، انجام پاسخ نظامی را تائید می کند. فراتر از این، روز دوشنبه گذشته «یوآو گالانت»، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی حین بازدید از مرکز فرماندهی زیرزمینی نیروی هوایی رژیم صهیونیستی در تل آویو گفت ارتش میباید برای «انتقال سریع به تهاجم» آماده شود. این بدان معناست که صهیونیستها پس از حمله احتمالی ایران، بدنبال واکنش نظامی هستند. یوآو گالانت یک روز قبل از آن هم در گفتگو با خبرنگاران ادعا کرده بود که تلآویو، تدارکات لازم به منظور پاسخ به هر سناریویی از سوی ایران را تکمیل کرده است.
همراهی قطعی آمریکا
این را نیز باید در نظر داشت که صهیونیستها در برابر حمله ایران، نیروهای آمریکایی را در کنار خود خواهند داشت. دو روز پیش نیز گالانت(وزیر جنگ صهیونیستی) و «ژنرال خرزی حالیوی»، رئیس ستاد مشترک نیروهای صهیونیستی با «ژنرال مایکل کوریلا»، رئیس سنتکام آمریکا در منطقه که وارد تل آویو شده بود، جلسهٔ ارزیابی برگزار کردند. روز گذشته هم تلویزیون الجزیره گزارش داد که «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا با «یوآو گالانت» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی درباره «تهدیدهای ایران، حزب الله لبنان و سایر گروههای مورد حمایت تهران» گفتوگو کرده است.
فراتر از این گفتگوها، آمریکا در چند روز گذشته حجم زیادی از تسلیحات خود را روانه غرب آسیا کرده است. روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز هم روز جمعه به وقت محلی نوشت که ارتش ایالات متحده در حال جابهجایی تجهیزات و انتقال قابلیتهای دفاعی اضافی به خاورمیانه است تا از اسرائیل در برابر حمله احتمالی جمهوری اسلامی ایران دفاع کند. روز چهارشنبه نیز بلومبرگ به نقل از یک مقام دفاعی آمریکایی تائید کرد که ایالات متحده در حال آماده شدن برای استقرار یک اسکادران متشکل از 16 تا 24 هواپیمای رادارگریز F-22 در این هفته در منطقه است. گفته شده است که استقرار نظامی جدید آمریکا در منطقه برای حمایت از اسرائیل در برابر تهدیدهایی مانند موشکها و هواپیماهای بدون سرنشین صورت می گیرد. براین اساس، در حمایت آمریکا از اسرائیل در حمله احتمالی ایران نمی توان تردید کرد.
وضعیت اسرائیل در پاسخ متقابل نظامی به ایران
در این میان بایستی توجه داشت که پاسخ متقابل اسرائیل به ایران چگونه خواهد بود؟
حمایت آمریکا دفاعی است نه تهاجمی: با وجود حمایت آمریکا در دفاع از اسرائیل در برابر حمله ایران، اما به نظر نمیرسد که آمریکاییها تمایلی به همراهی با اسرائیل در واکنش نظامی به ایران داشته باشند. در واقع حدود همراهی آمریکا با اسرائیل تا سرحد دفاع از اسرائیل است، اما در شرایط فعلی این خیلی دور از انتظار است که آمریکا با پاسخ نظامی اسرائیل علیه ایران همراهی کند. «جاناتان وینر»، معاون مشاور شورای امنیت ملی آمریکا در مصاحبه با شبکه خبری سیبیاس گفته است که هدف کلی از استقرار نیروهای جدید در خاورمیانه کاهش تنش در منطقه و همچنین بازدارندگی و دفع این حملات و جلوگیری از درگیری منطقهای است. این اظهارنظر به این معنی است که آمریکا بدنبال گسترش جنگ در منطقه و همراهی با اسرائیل در پاسخ نظامی به ایران نیست. انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا و درگیری همزمان این کشور در اوکراین و جنگ در غزه باعث شده تا آمریکایی ها تمایلی به وارد شدن به یک جنگ و درگیری جدید در منطقه را نداشته باشند.
کنار کشیدن کشورهای عربی: از سوی دیگر، کشورهای عربی در منطقه نیز از وارد شدن به یک جنگ علیه ایران هراسان هستند. اردن به عنوان نزدیک ترین همسایه عربی اسرائیل گفته است که اجازه استفاده از حریم هوایی خود را به هیچکدام از طرفین درگیری یعنی ایران و اسرائیل نخواهد داد و وزیر خارجه این کشور چند روز پیش با هدف کاهش تنش به تهران سفر کرده بود. دیگر کشور عربی منطقه، عربستان است، اما همراهی عربستان با اسرائیل در پاسخ نظامی علیه ایران تقریبا بعید است. سعودیها در حال حاضر روابط نزدیکی با تهران دنبال می کنند و به دنبال برهم زدن صلح خود با ایران نیستند. حتی ماه گذشته، عربستان استفاده از حریم خود برای حمله جنگندههای صهیونیستی علیه یمن را تکذیب کرد. امارات دیگر کشور عربی است که بیشترین مبادلات اقتصادی و نزدیکی جغرافیایی در خلیج فارس با ایران دارد. دوبی و دیگر شهرهای اماراتی به شدت نگران یک جنگ در چند مایلی سواحل شمالی خود هستند و می دانند که همراهی با جنگ اسرائیل علیه ایران به معنای کشیده شدن جنگ به خیابانهای شارجه، دوبی و ابوظبی است. بنابراین همراهی امارات با اسرائیل در جنگ علیه ایران محال به نظر میرسد، چون موجودیت خود امارات در خطر خواهد بود. کشورهای عراق و سوریه نیز که شریک سیاسی ایران به شمار می روند و جهت گیری آن ها در همراهی با ایران مشخص است. بنابراین همراهی کشورهای عربی با اسرائیل در هرگونه اقدام نظامی علیه ایران دور از واقعیت است.
با توجه به مجموعه شرایط عنوان شده، می توان این را در نظر داشت که صهیونیستها برای پاسخ نظامی به ایران با موانع متعددی روبرو هستند و در این میان عدم دستیابی به یک ائتلاف منطقهای بزرگتنرین مانع تل آویو برای وارد شدن به هرگونه درگیری نظامی تمام عیار با ایران است./ الوقت