رسانه تخصصی روابط بین الملل

۲ زلزله بزرگ در سیاست داخلی آمریکا

Diplomacyplus.ir/?p=10529
عرصه سیاست داخلی آمریکا در روزهای اخیر درگیر دو زلزله بزرگ شد که بسیاری از ناظران و تحلیلگران معتقدند این رویداد می توانند تبعات و پیامدهای جدی را برای این کشور و آینده معادلات سیاسی و اجتماعی آن داشته باشند. رویدادهایی که بیش از همه تابعی از نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا هستند و انتظار می رود که در ماه های آتی نیز شاهد وقوع تحولات مشابه با آن ها باشیم.
در واقع، درگیری‌های پنهانِ دموکرات‌ها و جمهوری خواهان آمریکایی، آشکار‌تر می‌شود و البته که سیلی از تنش و آشوب، معادلات سیاسی و اجتماعی آمریکا را در برمی گیرد. در این راستا، اخیرا شاهد وقوع دو زلزله بزرگ سیاسی در آمریکا بودیم که در نوع خود پالس‌های معناداری را در مورد تحولاتی آتی این کشور مخابره می‌کنند.

۱: جدال رو در رویِ ایالت تگزاس با دولت بایدن

دیوان عالی آمریکا اخیرا در حکمی، اعلام کرده که موانع مرزی آمریکا در ایالت تگزاس بایستی آن گونه که دولت بایدن درخواست کرده هر چه سریعتر برچیده شود. این در حالی است که فرماندار ایالت تگزاس، “گرِگ آبوت” به صراحت تاکید کرده که این ایالت چنین کاری را انجام نمی‌دهد و حتی در صورت لزوم این آمادگی را دارد تا در برابر دولت مرکزی آمریکا و شخصِ رئیس جمهور این کشور یعنی جو بایدن بایستد.

البته که طیف‌های قابل توجهی از مقام‌های ارشد ایالتی در تگزاس نیز از نظر فرماندار این ایالت تبعیت کرده‌اند و بایدن را به کوتاهی و سستی در حراست از امنیت مرزی آمریکا متهم کرده اند. آن‌ها بر این باورند که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا با سیاست‌های غلط خود عملا در حال باز کردن در‌های آمریکا به روی سیل مهاجران غیرقانونی به این کشور است. موضوعی که منافع آمریکا و همچنین ایالت تگزاس را تا حد زیادی مخدوش می‌کند. در این میان، حامیان حزب دموکرات تاکید دارند که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا باید به گارد ملی آمریکا مستقر در ایالت تگزاس دستور دهد که از اوامر دولت فدرال پیروی کند.

موضوعی که بر طبق قوانین آمریکا سبب خواهد شد تا مرجع وفاداری نیرو‌های مذکور از فرماندار تگزاس به رئیس جمهور آمریکا تغییر کند. البته که جمهوری خواهان آمریکایی از جمله دونالد ترامپ نیز تنش‌های اخیر با محوریت درگیری‌های دولت بایدن و مقام‌های ایالاتی در تگزاس آمریکا را فرصتی مغتنم یافته اند تا حملات گسترده‌ای را علیه بایدن انجام داده و از موضع مقام‌های ایالتی تگزاس حمایت کنند.

به بیان ساده تر، تگزاس عملا به محل کشمکش‌های انتخاباتی جمهوری خواهان و دموکرات‌ها تبدیل شده و هر کدام سعی دارند از این معادله برای خود یک پیروزی و دستاورد بسازند. مساله‌ای که سبب شده حتی در مدت اخیر، برخی تحلیلگران آمریکایی از قریب الوقوع بودن تهدیدِ وقوع جنگ داخلی در آمریکا صحبت کنند. جنگی که در حقیقت جنگی حزبی در آمریکا است و البته که جلوه و نمودی عینی از تشدید قطبی گرایی سیاسی و اجتماعی در این کشور است. البته که همچنان نیز شاهد تداوم تنش و درگیری‌ها میان دولت مرکزی آمریکا و مقام‌های ایالتی در تگزاس هستیم.

۲: کناره گیری جنجالی “ران دی سانتیس” از انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا

در روز‌های گذشته وقوع یک تحول معنادار دیگر نیز سر و صدای زیادی را در آمریکا به پا کرد. در این راستا، ران دی سانتیس، فرمانده ایالات فلوریدای آمریکا که اصلی‌ترین رقیب انتخاباتی دونالد ترامپ در قالب انتخابات درون حزبی حزبی جمهوری خواه نیز بود، پس از پذیرش اولین شکست از ترامپ در ایالت آیووایِ آمریکا، از ادامه رقابت در قالب انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا انصراف داد و به صراحت حمایت خود را از دونالد ترامپ اعلام کرد.

بسیاری از ناظران و تحلیلگران کناره گیری ناگهانی ران دی سانتیس را شوکه کننده و غیرقابل باور توصیف کرده و می‌کنند. با این حال، منتقدان وی به طور خاص به این نکته اشاره داشته اند که او به ۳ دلیل عمده و محوری، نمی‌توانست تهدیدی جدی را علیه ترامپ در قالب انتخابات درون حزبی حزبِ جمهوری خواه ارائه کند.

اول اینکه ران دی سانتیس در جریان کارزار انتخاباتی خود بیش از آنکه یک نسخه اصلی از خودش باشد، عملا به سمت تقلید از ترامپ حرکت کرد. در این چهارچوب، بسیاری از آمریکایی‌ها این سوال را از خود مطرح می‌کردند که وقتی خودِ دونالد ترامپ در قالب انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا حضور دارد، چرا باید به نسخه مقلد وی یعنی ران دی سانتیس رای دهند؟ همین که دی سانتیس تلاش نکرد خودش باشد، یک چالش بزرگ در قالب تلاش‌های انتخاباتی او بود.

اگرچه که او حتی نقش خود به عنوان یک نسخه جنجالی از ترامپ را نیز به خوبی ایفا نکرد. او در جریان رقابت‌های انتخاباتی آمریکا چندان جار و جنجال به راه نمی‌انداخت. این در حالی است که جنجالی آفرینی یکی از ویژگی‌های بارز رفتار‌های ترامپ و ترامپیسم است.

تقلیدکنندگان از رئیس جمهور سابق آمریکا بدون توجه به این مولفه اساسی شانسی برای استفاده از کارت اعتبار او در قالب معادلات سیاست داخلی آمریکا و به طور خاص جلب توجه رای دهندگان و حامیان حزب جمهوری خواه ندارند. از این منظر، ران دی سانتیس در پیشبرد پروژه “ترامپیسم بدون ترامپ” نیز شکست سختی را متحمل شد.

دوم اینکه ران دی سانتیس اصلی‌ترین رقیب ترامپ بود با این حال، در بحبوحه تحولات و حملات مختلفی که به ترامپ انجام می‌شد، به نحوی رفتار می‌کرد که انگار سپر بلای وی است. در حقیقت، اینطور به نظر می‌رسد که خودِ ران دی سانتیس نیز تا حد زیادی در فضا و جو غالب کنونی در حزب جمهوریخواه که در قالب آن ترامپ و ترامپیسم از تفوق و برتری برخوردارند، غرق شده بود. همین مساله سبب شد تا در هر رسوایی و یا پرونده قضایی که علیه ترامپ مطرح می‌شد، پای ران دی سانتیس نیز در میان باشد و او نیز همچون ترامپ، متحمل خسارات و آسیب‌های جدی در این رابطه شود؛ و در نهایت سوم اینکه برخی نیز به این نکته اشاره می‌کنند که هیچ بعید نیست که اساسا کاندیداتوری ران دی سانتیس در قالب انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ آمریکا محصول تبانی وی با دونالد ترامپ باشد. به بیان ساده تر، ران دی سانتیس در حقیقت همراهِ معتمد و نزدیک به ترامپ بود که در قالب یک توافق با رئیس جمهور سابق آمریکا قرار بوده تا جای ممکن از موقعیت رئیس جمهور سابق آمریکا در حزب جمهوری خواه محافظت کند و زمینه را برای این مساله که او در سالِ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا بی‌رقیب باشد، فراهم کند.

از این منظر، اساسا پروژه برجسته شدن نام ران دی سانتیس در قالب انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، بیش از آنکه یک واقعیت را تداعی کند، نوعی بازی فریب بوده و سعی داشته این اطمینان خاطر را برای ترامپ ایجاد کند که رقیب جدی برای او در داخل حزب جمهوری‌خواه و از سوی جریان‌های مختلف فعال در این حزب، تراشیده نخواهد شد. با این همه، آنچه که اصل است این نکته می‌باشد که آمریکا روز‌های پرتنشی را در ماه‌های متنهی به انتخابات ۲۰۲۴ این کشور پیش رو دارد و بایستی انتظار اتفاقات تازه و جنجالی را در قالب آن‌ها داشت./ فرارو

به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط