رسانه تخصصی روابط بین الملل

یک بام و دو هوای عربستان در عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل

Diplomacyplus.ir/?p=653
عربستان طی روزهای گذشته اعلام کرده در صورت اجرای «ابتکار صلح عربی» اقدام به عادی سازی با رژیم صهیونیستی خواهد کرد. این در حالی است که روابط و توافقات موجود بین دو طرف کمتر از آنچه در امارات رقم خورده نیست.

 روزنامه عبری زبان «معاریو» به نقل از «بنی‌گانتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نوشت، این رژیم در تلاش است تا با عربستان سعودی در خصوص عادی سازی روابط به توافق برسد. در همین زمینه «یائیر لاپید»، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی نیز گفته بود: عادی سازی روابط با عربستان و اندونزی در حالت تعلیق قرار دارد. این سخن مقامات رژیم صهیونیستی یک وجه القایی و جنگ روانی دارد که می خواهد ذهن مخاطب را در خصوص عربستان آماده سازد و در خصوص اندونزی این کشور را در عمل انجام شده قرار دهد. چرا که اندونزی مخالفت جدی خود را تاکنون اعلام کرده است. اما سؤال اینجا است که چرا عربستان که روابط غیر رسمی و آشکار وسیعی با رژیم صهیونیستی دارد، عادی سازی روابط را رسماً اعلام نمی‌کند؟

آخرین موضع گیری عربستان درباره عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل

عربستان سعودی طی آخرین موضع گیری خود اعلام کرده است پیش از آنکه طرح «ابتکار صلح عربی»- که منجر به برپایی دولت مستقل فلسطین در مرزهای سال 1967 خواهد شد- اجرایی شود، با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مخالف است. دو هفته قبل، 14 دسامبر 2021، «عبدالله المعلمی» نماینده دائم عربستان در سازمان ملل در گفتگویی با روزنامه «عرب نیوز» گفته بود، ریاض به شرط اجرای طرح «ابتکار صلح عربی» آمادگی دارد روابط خود را رسماً اعلام کند. وی ضمن انتقاد به عملکرد رژیم صهیونیستی در کرانه باختری و نوار غزه و نادرست خواندن این اقدامات گفته بود: با اجرای این خواسته، عربستان، اسرائیل را به رسمیت خواهد شناخت و پس از آن نیز تمام جهان اسلام و همه 57 عضو سازمان همکاری اسلامی در این مسیر راه عربستان را دنبال خواهند کرد.

تناقض رفتاری عربستان در مسئله فلسطین

از زمان روی کار آمدن «محمد بن سلمان» در عربستان، این کشور مشی متفاوتی را در جهان اسلام و به طور ویژه در مسئله فلسطین پیش گرفت. ریاض در آغاز کار «ترامپ»، میزبان وی در ریاض شد و نشستی را با حضور بیش از 50 مقام عربی در عربستان برگزار کرد. حاصل آن نشست، به خدمت گرفتن آن جمع در مسیر اهداف آمریکایی بود. دستاورد مسئله فلسطین هم معامله قرنی بود که یک خواسته بیشتر نداشت و آن هم تشکیل یک دولت یهودی در فلسطین بود. مسئله ای که واکنش منفی سازشکاران فلسطینی را نیز در بر داشت.

 

 دیدار ترکی فیصل و عاموس یادلین

گام دوم را محمد بن سلمان بلندتر برداشت و روابط ایلی کوهن با مقامات عربستان پس از آن کاملاً علنی اعلام شد. رسانه‌های عربستانی با مقامات رژیم صهیونیستی مصاحبه‌های رسمی انجام دادند و رسانه‌های رژیم سعودی پر شد از نوشته‌هایی که خواسته صهیونیست‌ها را توجیه می‌کرد.

گام سوم یک اقدام عملی بود که طی آن استفاده از حریم هوایی عربستان را برای رژیم صهیونیستی آزاد کرد. در همین زمان اخبار ضد و نقیضی از دیدارهای سری بن سلمان با مقامات رسمی رژیم صهیونیستی منتشر می‌شد. در جریان قرار دادن «گیت» های الکترونیکی در ورودهای مسجدالاقصی نیز «بن سلمان» جانب صهیونیست‌ها را گرفت و گفت که آنها حق دارند برای خود تصمیم گیری کنند.

مجموع این رفتارهای عربستان یک چرخش جدی را در این کشور نشان می‌داد و آن بدان معنی بود که عربستان از موضع «ابتکار صلح عربی» که خودش ارائه کرده بود عقب نشینی کرده، در موضع معامله قرن قرار دارد. به معنای دیگر عربستان از موضع تشکیل دو کشور به موضع تشکیل یک کشور یهودی در فلسطین کوچ کرده بود و این موضع را تا عادی سازی غیر رسمی پیش برد.

عقب نشینی تاکتیکی

حالا پس از گذشت 4 سال از تغییر رویکرد عربستان از موضع «ابتکار صلح عربی» و تشکیل کشور مستقل فلسطین در مرزهای سال 1967، عربستان یک بار دیگر به سمت این طرح بازگشته است. سؤال این است که چرا عربستان دوباره به این طرح بازگشته است؟ پاسخ این سؤال را نماینده عربستان در مصاحبه ای که با روزنامه «عرب نیوز» انجام داد، ارائه کرده است.

«المعلمی» در مصاحبه خود گفته است اگر شروط عربستان لحاظ شود، این کشور به جرگه عادی سازی پای خواهد نهاد و با این اقدام عربستان تمام کشورهای اسلامی و 57 کشور عضو سازمان همکاری اسلامی با رژیم صهیونیستی روابط رسمی برقرار خواهند کرد.

این گفته معلمی حکایت از آن دارد که عربستان با یک عقب نشینی تاکتیکی قصد دارد با ورود به عرصه عادی سازی، دیگر کشورهای اسلامی را نیز به این مرحله وارد کند. اینکه چرا عربستان در این مسیر گام برداشته است دلایل متعددی دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت./ تسنیم

به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط