عربستان در دوران حکومت «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی شاهد همگرایی با رژیم اسرائیل بوده است. این کشور زمانی که امارات و بحرین در دوران ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا توافقنامه عادیسازی روابط با اسرائیل را امضا کردند، مخالفت نکرد و واکنشی نشان نداد.
به گزارش المیادین، بحرین و امارات با چراغ سبز عربستان با اسرائیل روابط دیپلماتیک برقرار کردند و این امر نشاندهنده تمایل عربستان برای عادیسازی روابط با اسرائیل است؛ چرا که بحرین پیروی خطمشی عربستان است.
عربستان سعودی روز به روز گامهای بیشتری بهسوی عادیسازی روابط با اسرائیل برمیدارد و اقداماتی را با هدف آمادهسازی فضای سیاسی و عمومی برای پذیرش عادیسازی روابط با اسرائیل در عربستان و سایر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس انجام میدهد. همانطور که محمد بن سلمان اخیراً در گفتوگو با مجله آتلانتیک اعلام کرد: «ما اسرائیل را یک دشمن نمیدانیم، بلکه بهعنوان یک شریک بالقوه در بسیاری از منافع که میتوانیم با هم دنبال کنیم، مینگریم».
آمریکا بازیگر اصلی مسئله عادیسازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل است، این موضوع عملاً در سفر «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا به منطقه و موافقت سعودیها با باز شدن حریم هوایی عربستان برای پرواز هواپیماهای اسرائیلی بهخوبی مشخص است. برقراری این خط هواپیمایی مرحله نخست بهرسمیت شناختن رژیم صهیونیستی و اتفاق منفی در کارنامه عربستان بهشمار میرود.
دولت آمریکا در سفر خود به منطقه بهدنبال هدف بزرگی یعنی پیشبرد عادیسازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل و ایجاد یک ائتلاف عربی با حضور اسرائیل بود، اما جو بایدن دستخالی به کاخ سفید برگشت؛ چراکه وی در ابتدا باید اعتماد کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را برگرداند. دولتهای منطقهای بهخوبی درک میکنند که دولت آمریکا توانایی دفاع از مصالح و منافع اساسی دوستان منطقهای خود را ندارد.
دولت جو بایدن تصمیم دارد که در روند عادیسازی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی از دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا نیز فراتر رود؛ چراکه امروز دولت فعلی آمریکا بهریاست بایدن پروژه ادغام اسرائیل با کشورهای عربی را مطرح کرده است که این پروژه برای مردم منطقه از پروژه عادیسازی روابط با تلآویو نیز خطرناکتر است، زیرا این پروژه صرفاً به روابط سیاسی و دیپلماتیک بین کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی محدود نمیشود؛ بلکه شامل حوزههای دیگری از جمله حوزه امنیتی، نظامی، اقتصادی، ورزشی و فرهنگی و… نیز میشود و ممکن است شکل دیگری به خود بگیرد که یک تهدید امنیتی برای کشورهای منطقه باشد.
دولت بایدن بهبهانه مقابله با تهدید ایران نتوانست ائتلاف عربی تشکیل دهد و دلیل این شکست عدم اجماع کشورهای عربی در عادیسازی روابط با رژیم اسرائیل است؛ چراکه کشورهایی همانند کویت و عراق هرگونه عادیسازی با رژیم صهیونیستی یا برقراری رابطه با این رژیم را بههرنحوی، جرم تلقی میکنند، همچنین این کشورها اعتمادی به آمریکا برای دفاع از منافع خود ندارند. از سوی دیگر ایران در تحکیم روابط خارجی خود با کشورهای همسایه به موفقیتهای چشمگیری دست یافته است.
آمریکا و اسرائیل تلاش میکنند کشورهای عربی بیشتری را بهسمت عادیسازی روابط سوق دهند. وضعیت عربستان بعد از سفر جو بایدن به منطقه مانند گذشته نیست؛ بلکه تمایل این کشور برای عادیسازی روابط بیشتر شده است؛ همانطور که حریم هوایی خود را بهروی پروازهای اسرائیلی گشود و همچنین این موضوع را میتوان در سفر روزنامهنگاران و خاخامهای صهیونیستی به عربستان مشاهده کرد.
آمریکا از تحول تدریجی عربستان بهسوی اسرائیل قدردانی و ابراز خرسندی میکند؛ چراکه مقامات آمریکایی تغییر دیدگاه تعدادی از سعودیها را نسبت به رژیم صهیونیستی نشانههای مثبتی در زمینه عادیسازی روابط با اسرائیل میدانند. همانطور که «دبورا لیپستات» فرستاده ویژه واشنگتن در سفرش به عربستان اعلام کرد: عربستان سعودی برای دههها رابطه خوبی با یهودیان نداشته است؛ اما چیزی که من امروز دیدم کاملاً متفاوت از گذشته بود و این نشاندهنده تغییر واقعی عربستان بهسمت پذیرش یهودیان است.
عربستان با سرعت بالایی بهسوی عادیسازی روابط با اسرائیل پیش میرود و همه واقعیتهای میدانی این موضوع را تأیید میکنند. همانطور که «عیدان رول» معاون وزیر خارجه رژیم صهیونیستی قبل از سفر جو بایدن به منطقه اعلام کرد: «عادیسازی روابط عربستان با اسرائیل بهجای امضای توافقنامههای جامع، بهصورت مرحلهای و گامهای تدریجی محقق خواهد شد».
تمایل عربستان سعودی برای وارد شدن به روند عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی روز به روز در حال افزایش است و این امر سخنان عربستان را در خصوص شعار صلح عربی و پایبندی به مسئله فلسطین نقض میکند، عادیسازی روابط با اسرائیل نتایج منفی برای عربستان بهدنبال خواهد داشت.
بر اساس نتایج نظرسنجیای که بنیاد مطالعات آمریکایی واشنگتن پیرامون عادیسازی روابط با امارات، بحرین و عربستان بهعمل آورده است، بیش از دوسوم مردم این کشورها مخالفت خود را با توافقنامههای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی اعلام کردند. نتایج این نظرسنجی حاکی از مخالفت ۷۵درصدی مردم عربستان با عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر قدس است.