به گزارش الخلیج آنلاین، آشکار است که دوحه بر سر هر میزی برای مذاکره درخصوص پرونده لبنان حاضر است و اکنون در کنار امریکا، فرانسه و عربستان تلاش می کند تا از طریق ارتباطات و دیدارها به راه حلی سیاسی، انتخاب رئیس جمهور، برگزاری انتخابات پارلمانی و تشکیل دولت جدید دست یابد.
موفقیت نقش آفرینی قطر در لبنان به تمایل طرف های لبنانی برای تعامل با راه های مطرح شده توسط دوحه به دور از محاسبات سیاسی هر گروه بستگی دارد و قطر امیدوار است این امر محقق شود، حال باید دید قطر در این پرونده موفق خواهد بود؟
سفر مقام قطری به لبنان
محمد بن عبدالعزیز الخلیفی، وزیر مشاور قطر در امور خارجه، اوایل آوریل به لبنان رفت و دیدارهایی با مقامات این کشور برای بررسی آخرین تحولات این کشور داشت.
الخلیفی با نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان دیدار و درباره روابط و همکاری دوجانبه و راه های گسترش آن و شماری از مسائل دارای اهمیت مشترک رایزنی کرد.
وی با نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان نیز دیدار و درباره همکاری دوجانبه و راه های حمایت از آن گفت وگو کرد.
عبداللطیف دریان، مفتی لبنان نیز میزبان این مقام قطری بود و دو طرف اوضاع کلی لبنان را بررسی و بر اهمیت ثبات و یکپارچگی لبنان تاکید کردند.
در همین راستا، محمود علوش، تحلیلگر مسائل سیاسی گفت که سفر مقام قطری به بیروت در راستای اهتمام قطر به راه حل سیاسی در لبنان انجام شد.
وی در گفت وگویی با الخلیج آنلاین افزود که قطر به دنبال این است که نقش مثبتی در رابطه با پیشبرد روند بحران و دستیابی به راه حلی برای بحران های لبنان به ویژه انتخاب رئیس جمهور ایفا کند.
علوش عنوان کرد که اهمیت این سفر تاکید می کند که پرونده لبنان بسیار پیچیده و با پیچیدگی های داخلی و خارجی بسیار بزرگی مرتبط است که کار را برای هرگونه میانجیگر منطقه ای برای ایجاد راه حلی به در این بحران سخت می کند.
قطر و لبنان
از زمان مشارکت تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در نشست اقتصادی بیروت در ژانویه 2019، موضع قطر در ایستادن در کنار لبنان واضح بوده است.
در فوریه سال جاری نیز، نشستی با حضور قطر و عربستان علاوه بر فرانسه و امریکا در پاریس برگزار شد تا حل بحران سیاسی لبنان و دستیابی به توافقی برای انتخاب رئیس جمهور و تشکیل دولت منسجم با رئیس جمهور و مطرح کردن طرحی اقتصادی و اصلاحاتی واضح بررسی شود.
قطر اخیرا سعی کرده حضور خود را از طریق انجام سرمایه گذاری متنوع در این کشور تقویت کند، قطر برخلاف تمام کشورهایی که سرمایه گذاری های خود را از لبنان خارج کردند، در ماه ژانویه، از طریق مشارکت 30 درصدی در مجموعه حفاری گاز و استخراج آن در بلوک 4 و 9 لبنان، سرمایه گذاری در لبنان را آغاز کرد.
سرمایه گذاری قطر در بازار لبنان تنها به بخش انرژی خلاصه نشد بلکه بخش املاک و مستغلات و هتل ها را نیز در برگرفت و با وجود اینکه در حال حاضر سود در بخش املاک در لبنان محدود است، اما قطر اطلاعاتی از وضعیت مالی برخی بانک های لبنان برای خرید بخشی از سهام آنها را جمع آوری کرد.
قطر به صورت پی در پی برای ارتش لبنان کمک مالی ارسال کرد و در راس کشورهای عربی و غیر عربی در حجم کمک به نهادهای لبنانی در بخش های آموزش، بهداشت، رسانه و محیط زیست قرار گرفت.
نقش تاریخی قطر در لبنان
کمک قطر به لبنان در حال حاضر مساله جدیدی نیست، پس از جنگ 34 روزه بین اسرائیل و حزب الله در سال 2006، دوحه به بازسازی بسیاری از روستاها در جنوب لبنان کمک کرد.
در مه 2008 و پس از وقوع بدترین جنگ داخلی در بیروت، مقامات سیاسی لبنان به قطر سفر کردند و در آنجا به توافقی تحت عنوان توافق دوحه دست یافتند که بن بستی 18 ماهه پایان داد و منجر به انتخاب رئیس جمهور جدید و تشکیل دولت شد.
در سایه آرامش پس از این توافق، سرمایه گذاری های گسترده ای توسط قطر در لبنان صورت گرفت و اقتصاد لبنان با نرخ 9 درصد طی مدت 3 سال متوالی رشد کرد.
در حالی که عربستان طی سال های اخیر با رشد قدرت حزب الله از صحنه لبنان عقب کشید، قطر به حضور خود در لبنان به خصوص با تقویت روابطش با ایران که از حزب الله حمایت می کند، ادامه داد.
آسوشیتدپرس در گزارشی نوشته است که قطر به صورت علنی از هیچ حزبی در لبنان حمایت نمی کند اما در کنار جوزف عون، فرمانده ارتش لبنان ایستاده تا رئیس جمهور آتی لبنان شود.
روزنه امید
علی ابراهیم، روزنامه نگار لبنانی از تنها یک روزنه امید سخن گفته و آن را امکان نقش آفرینی محوری قطر در مساله انتخابات ریاست جمهوری در لبنان می داند.
وی گفت که سفر شماری از مقامات قطری به لبنان، و شماری از مقامات لبنانی به دوحه دلیلی آشکار بر وجود تلاش برای حل بحران انتخاب رئیس جمهور در لبنان است که به آرامی در حال پیشروی است.
ابراهیم در گفت وگویی با الخلیج آنلاین، به مطلب آسوشیتدپرس درباره جوزف عون اشاره کرد و گفت که این تنها فرصت برای خروج از بحران انتخاب رئیس جمهور است زیرا این شخصیت حمایت کشورهای منطقه، کشورهای عربی و قطر را داراست.
وی افزود که قطر همانند سایر کشورهای شورای همکاری مایل است که سران سیاسی لبنان اصلاحات جدی در کشور ایجاد کنند اما مقامات سیاسی لبنان باید به خود کمک کنند تا کشورهای عربی به آنها کمک کنند.