رسانههای صهیونیستی اعلام کردند که شرکت هواپیمایی «العال» توانست موافقت سعودیها را برای انجام پروازهای خود از حریم هوایی عربستان کسب کند.
تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش داد، شرکتهای هواپیمایی اسرائیلی «ال عال»، «ایسرائیر» و «ارکیا» موافقت رسمی عربستان سعودی را اخذ کردهاند.
پایگاه خبری الخلیج الجدید به نقل از این سازمان گزارش داد، این مجوز باعث خواهد شد که شرکتهای اسرائیلی مذکور بتوانند بر فراز حریم هوایی عربستان سعودی پرواز کنند.
منابع اسرائیلی با بیان اینکه این مسئله از چهارشنبه اجرایی خواهد شد، این اقدام سعودی را خبر خوشی برای گردشگران صهیونیست دانستند که به کشورهای خاور دور مسافرت میکنند؛ زیرا با پرواز در حریم هوایی سعودی، مدت زمان این پروازها کاهش خواهد یافت.
به گفته این منابع، این سه شرکت منتظر هستند که عمان هم اجازه دهد و بتواتند سفرهای خود را آغاز کنند.
چند ساعت قبل هم، شرکت «ایر سیشل» موفق شد پس از اخذ مجوز رسمی از ریاض، از حریم هوایی عربستان سعودی عبور کند. این هواپیما از فلسطین اشغالی سفر خود را آغاز کرده بود.
عربستان سعودی ماه گذشته خبر داد که حریم هوایی این کشور به روی همه شرکتهای هواپیمایی باز خواهد شد. این اقدام همزمان با سفر «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا به خاورمیانه بود.
ریاض در عین حال مدعی شد که باز کردن حریم هوایی خود به روی شرکتهای هواپیمایی صهیونیستی، اقدامی در راستای تعهدات بینالمللی است و مقدمه ای برای عادی سازی روابط با صهیونیستها به شمار نمیرود.
ناظران بر این باورند که باز شدن حریم هوایی عربستان سعودی به روی هواپیماهای اسرائیلی، در راستای توافقات بین دولت آمریکا و ریاض است.
همزمان با سفر اخیر «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا به منطقه، عربستان سعودی رسما اعلام کرد که حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای صهیونیستی گشوده است. لذا «یائیر لاپید» نخست وزیر پیشبرد امور رژیم صهیونیستی در این باره ادعا کرد، این اقدام عربستان، گام نخست، برای عادیسازی روابط با ریاض به شمار میآید.
رسانههای گروهی رژیم صهیونیستی در همان زمان این اقدام سعودی را زمینه ساز گام های بعدی ریاض برای عادی سازی روابط با اسراییل توصیف کردند.
این درحالی است که منابع آگاه اخیرا قراردادهای محرمانه و سری بین شرکتهای عربستان سعودی و اسرائیلی را با هدف تقویت پیوندهای عادی سازی تدریجی روابط بین ریاض و تل آویو فاش کردند.
با وجود اینکه مقامات سعودی از علنیکردن روابط خود با رژیم صهیونیستی خودداری میکنند، اما همه شاخصهای موجود نشان میدهد که عربستان سعودی و رژیم اسرائیل در مسیر همگرایی و عادیسازی روابط قرار دارند.
عربستان سعودی روز به روز گامهای بیشتری بهسوی عادیسازی روابط با رژیم اسرائیل برمیدارد و اقداماتی را با هدف آمادهسازی فضای سیاسی برای پذیرش عادیسازی روابط با اسرائیل در عربستان و سایر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس انجام میدهد. «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی اخیراً در گفتوگو با مجله آتلانتیک اعلام کرد: «ما اسرائیل را یک دشمن نمیدانیم، بلکه بهعنوان یک شریک بالقوه در بسیاری از منافع که میتوانیم با هم دنبال کنیم، به آن مینگریم».
همچنین «عادل الجبیر» وزیر مشاور در امور خارجی عربستان تأکید کرد که عادیسازی روابط با اسرائیل یک گزینه «راهبردی» است؛ اما الزامات خاصی وجود دارد که باید قبل از آن محقق شود.
یک مقام اسرائیلی اخیرا گفت: «اسرائیل امیدوار است گامهایی که عربستان سعودی در روزهای آینده بردارد، آغاز روند عادیسازی بین کشورهای دیگر باشد. ما نمیتوانیم تصور کنیم که تغییر در منطقه بدون عادیسازی بین اسرائیل و عربستان سعودی ادامه پیدا کند و بهتدریج گامهایی را برای رسیدن به این هدف برمیداریم».
پس از امضای توافق سازش میان امارات و بحرین با این رژیم، بارها مقامات سعودی از جمله وزیر خارجه عربستان از ابراز علاقه خود برای برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی سخن گفتند.
دولت بایدن تأکید دارد که درصدد گسترش توافقهای موسوم به «ابراهیم» است که برخی از کشورهای عربی را بهسمت عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی در دوره ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» سوق داد.