رسانه تخصصی روابط بین الملل

قدرت‌نمایی دریایی ایران با توقیف شناورهای آمریکایی

Diplomacyplus.ir/?p=4542
نیروی دریایی ارتش ایران اعلام کرد که دو شناور تجسسی آمریکا را در دریای سرخ توقیف و پس از مدتی آن‌ها را رها کرده است، این اقدام علاوه‌بر اینکه حضور قدرتمند ایران در آبهای فراسرزمینی را به نمایش گذاشت هشداری برای آمریکاییها هم بود تا از هر گونه اشتباه محاسباتی برای برهم زدن امنیت در منطقه خودداری کنند.

الوقت- درحالی که آمریکا با ماجراجویی‌های نظامی در خلیج فارس و دریای سرخ سطح تنشها را بالا برده است اما بخش‌های مختلف نیروی دریایی ایران بارها ثابت کرده‌اند که برای هر گونه تهاجمی از سوی دشمنان آمادگی کامل دارند. ایران که سالهاست امنیت مرزهایش را فراتر از آبهای سرزمینی در خلیج فارس توسعه داده است، اجاره نمی‌دهد تا بازیگران خارجی امنیت را در این آبراه‌های استراتژیک تهدید کنند. در همین راستا، نیروی دریایی ارتش که در کنار سپاه پاسدارن امنیت مرزهای دریایی را برعهده دارد روز پنجشنبه دو شناور تجسسی نیروی دریایی آمریکا را در دریای سرخ توقیف کرد.

نیروی دریایی ارتش در بیانیه‌ای درباره جزئیات توقیف این دو شناور اعلام کرد که ناوشکن جماران با چندین شناور ویژه‌ داده‌برداری کوچک آمریکایی که در مسیر کشتیرانی بین‌المللی رها بود مواجه شده و از کنترل کننده این نوع تجهیزات خواست به این نوع رفتار و حرکت خاتمه داده و مسیر حرکت را تغییر بدهند.

بر اساس بیانیه ارتش، ناوشکن جماران پس از دو بار تذکر به شناور آمریکایی برای جلوگیری از حوادث احتمالی این شناورها را توقیف کرد و در راستای اطمینان از برقراری امنیت دریانوردی با رعایت نکات ایمنی و امنیتی شناورهای فوق بازیافت و پس از بررسی‌های لازم و اطمینان از امنیت دریانوردی شناورهای یاد شده با تصمیم فرمانده ناوشکن ایرانی در منطقه‌ای ایمن رها و توسط یگان‌های آمریکایی دریافت شد. ایران می‌گوید که از دو ماه پیش ناوشکن جماران را در این پهنه دریایی مستقر کرده تا در مقابل حملات احتمالی دزدان دریایی از کشتی‌های تجاری ایرانی محافظت کند.

گفته می‌شود این شناورهای بدون سرنشین از نوع «سالیدرون اکسپلورِر» بودند که مجهز به حسگر، رادار و دوربین هستند و برای قایقرانی و جمع‌آوری اطلاعات برنامه‌ریزی شده است. یک مقام آمریکایی که نامش فاش نشده، گفته که دوربین‌های این شناورها گم شده و معلوم نیست که این دوربینها توسط نیروهای دریایی ارتش توقیف شده‌اند و یا در حین گشت‌زنی از قایقها جدا شده‌اند. تنش اخیر بین ایران و آمریکا در دریای سرخ درحالی رخ می‌دهد که روز پنج‌شنبه مقامات واشنگتن از راه‌اندازی شبکه پهپادی و شناورهای بدون سرنشین با همکاری رژیم صهیونیستی و اعراب خلیج فارس خبر داده بودند.

توقیف شناورهای آمریکایی که هر چند وقت یکبار در خلیج فارس و این بار دریای سرخ انجام شد بیانگر این است که برخلاف آن چیزی که مقامات واشنگتن ادعا می‌کنند که قدرت اول در منطقه هستند، این ایران است که امنیت مرزهای دریایی در منطقه را برعهده گرفته و اجازه نمی‌دهد تا آمریکاییها در خلیج فارس و دریای سرخ جولان دهند. اینکه مقامات کاخ سفید مدعی هستند که با حضور قدرتمند نظامی در خلیج فارس و دریای سرخ، امنیت  رژیم صهیونیستی و شیخ نشینهای عربی را تضمین کرده‌اند اما آمریکا حتی نمی‌تواند از قایقهای خود دفاع کند و پوشالی بودن این حضور نظامی بر همگان اثبات شده است.

توقیف قایقهای آمریکایی از سوی ایرانیها در دریای سرخ از این منظر اهمیت دارد که تاکنون تنش دو کشور تنها به خلیج فارس محدود بود ولی در سالهای اخیر به دلیل اهمیت استراتژیک تنگه باب‌المندب و دریای سرخ، این تقابل به خارج از خلیج فارس کشیده شده است. حضور نیروهای ایرانی در دریای سرخ بیانگر این است که دامنه قدرت ایران به فراتر از خلیج فارس انتقال یافته و این حضور نمایشی و موقتی نیست بلکه برای تامین امنیت دریایی انجام می‌شود. این اقدامات نوعی هشدار به آمریکا است که در سالهای گذشته در خارج از خلیج فارس نفتکشهای ایرانی را توقیف می‌کرد تا از صدور نفت این کشور به خارج جلوگیری کند ولی اکنون این ایران است که دست برتر را در عرصه دریایی در اختیار دارد و با توقیف نفتکش و قایقهای جاسوسی آمریکایی، پاسخ دزد سر گردنه را می‌دهد.

استیصال واشنگتن در قبال تهران

گفته می‌شود آمریکایی‌ها از نیروهای ایرانی ملتمسانه خواسته‌اند تا قایق‌های تجسسی را آزاد کند ولی انتشار فیلم آزادسازی این قایقها در رسانه‌های آمریکایی و با روایت‌های متفاوت مقامات امنیتی این کشور، به این منظور انجام می‌شود تا ضعف خود در مقابل تهران را لاپوشانی کنند. اینکه نیروهای آمریکایی از وارد شدن به اقدام نظامی برای آزادسازی این قایقها پرهیز کرده‌اند گویای این واقعیت است که آمریکاییها به قدرت ایران در منطقه پی برده‌اند و حاضر نیستند وارد تقابلی شوند که پایان خوشی برای واشنگتن ندارد، چرا که پیشتر ضرب شست نیروهای ایرانی را چشیده‌اند. از سوی دیگر، موضع ناوشکن جماران در این ادقام تهاجمی بوده و نه تدافعی و حاکی از این است که ابتکارعمل به خوبی در دست ایرانیها بوده است. به عبارتی، حضور قدرتمند ناوهای ایرانی در دریای سرخ هشداری برای واشنگتن و متحدانش است که اگر دست از پا خطا کنند، آمادگی دارند تا با این تهدیدات مقابله کنند.

مقامات ایرانی در گذشته هشدار می‌دادند که اگر واشنگتن به تنش آفرینی در اطراف مرزهای ایران ادامه دهد می‌توانند با بستن تنگه هرمز، گلوگاه انتقال نفت به غرب را بگیرند اما الآن قدرت ایران به اقیانوسها کشیده شده است و نشان می‌دهد که این کشور به چنان قدرتی دست یافته که امنیت مرزهای خود را در خارج از آبهای سرزمینی تعریف می‌کند.

اتحاد ایران با روسیه و چین

قدرت‌نمایی ایران در دریای سرخ و اقیانوس هند یک باره اتفاق نیفتاده است بلکه این کشور در سالهای اخیر با کمک روسیه و چین اتحاد دریایی در آبهای فراسرزمینی را برای برقراری امنیت کشتی‌های خود شکل داده تا با اقدامات بی‌ثبات‌ساز آمریکا مقابله کنند و برگزاری رزمایش‌های مشترک در دریای سرخ، خلیج فارس و اقیانوس هند همگی در این راستا انجام شده است. حضور دریایی ایران در دریای سرخ که این روزها به دلیل تحولات یمن و حضور صهیونیستها اهمیت آن دو چندان شده است، بیانگر این است که آمریکا در آینده با چالشهای جدی مواجه خواهد شد و رقیب آن همیشه در صحنه حاضر است و اجازه نخواهد داد تا این غول بی‌شاخ و دم کماکان در آبهای منطقه جولان دهد.

در بیان قدرت دریایی ایران همین بس که ایران به راحتی می‌تواند شناورها و کشتی‌های آمریکا در خلیج فارس و دریای سرخ را توقیف کند اما واشنگتن که ایران را تحریم کرده است، این جسارت را به خود نمی‌دهد تا از انتقال محموله‌های نفتی به ونزوئلا در آمریکای لاتین که آنرا «حیاط خلوت» خود می‌داند، ممانعت کند.

به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط