رسانه تخصصی روابط بین الملل

عدم حضور سعد در صحنه لبنان؛ فرار موقت یا غیبت دائمی؟

Diplomacyplus.ir/?p=539
بعد از غیبت طولانی سعد حریری از صحنه لبنان به ویژه در بحبوحه رقابت انتخاباتی در این کشور، برخی محافل سیاسی درباره احتمال پایان زندگی سیاسی وی و حتی کل خانواده حریری صحبت می‌کنند.

 محافل سیاسی لبنان ادامه غیبت «سعد حریری» نخست وزیر پیشین لبنان از عرصه این کشور را نشانه استیصال وی از تاثیرگذاری بر صحنه لبنان و نوعی فرار موقتی توصیه کردند که ممکن است به غیبت دائمی تبدیل شود؛ به ویژه بعد از، از دست دادن بسیاری از روابط داخلی و خارجی خود.

این محافل درباره غیبت سعد حریری اعلام کردند که او در حال حاضر در منزل شخصی خود در فرانسه به سر می برد و به این ترتیب عرصه برای رقبای وی در لبنان بازتر شده است.  شاخص‌ها نشان می دهد که سعد حریری از هرگونه نفوذ  برای محافظت از گروه سیاسی خود در لبنان و نیز تاثیر گذاری بر آن ناتوان است؛ به ویژه در میان بحرانی که اکنون جریان المستقبل وابسته به سعد حریری در آن به سر می برد.

محافل مذکور تاکید کردند که عقب‌نشینی سعد حریری از صحنه لبنان و دوری از بحران این کشور و همچنین توییت‌هایی که منتشر می‌کند همگی نشان می دهند که بازگشت حریری به لبنان در مرحله بعدی دشوار است و همین امر جریان المستقبل را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

آخرین حضور سعد حریری در صحنه لبنان مربوط به اظهارات وی در شبکه‌های اجتماعی در هفتاد و هشتمین سالگرد استقلال این کشور بود. حریری به این مناسبت با انتشار توئیتی اعلام کرد: ما در روز استقلال لبنان چه حرفی برای گفتن به مردم داریم؟ اگر حرف‌هایی که از 7 دهه گذشته گفته می شد به حقیقت می‌پیوست، امروز لبنان بهشت خدا روی زمین بود نه کشوری که در مرزهای جهنم ایستاده باشد.

محافل سیاسی لبنان فرار سعد حریری از صحنه این کشور را بیانگر بحرانی دانستند که بعد از سلب حمایت عربستان از حریری به وی تحمیل شد. اکنون عربستان به عنوان یک پرونده کامل با لبنان برخورد می‌کند و می‌خواهد  امتیازات رسمی و دولتی از این کشور بگیرد.  همچنین بعد از اتفاقات اخیر و بحرانی که میان لبنان با عربستان و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس به وجود آمد به نظر می رسد که ریاض برنامه‌های خود در لبنان را به روش دیگری پیش می‌برد و نیاز چندانی به  افرادی مانند سعد حریری ندارد؛ به ویژه اینکه این افراد ناتوانی خود در مقابله با حزب‌الله را ثابت کرده‌اند.

سعودی‌ها معتقدند سعد حریری به جای اینکه نقش خود را به عنوان جانشین پدرش «رفیق حریری» در لبنان ایفا کند، ترجیح داد با حزب‌الله به توافق برسد و همین موضوع شرایط سیاسی لبنان را به گونه ای رقم زد که مورد رضایت عربستان نیست.

این غیبت طولانی سعد حریری از صحنه لبنان موجب شده تا «ولید جنبلاط» رئیس حزب سوسیالیست ترقی خواه از وی بخواهد که به لبنان برگردد.  ولید جنبلاط به حریری گفته که اگر جای او بود به کشور برمی‌گشت؛ زیرا غایب بودن از صحنه فایده‌ای ندارد.

ناظران معتقدند که حریری کارت‌های قدرت خود را از دست داده، به این صورت که  دیگر هیچ گونه حمایتی از جانب عربستان-چه در سطح مالی و چه دیپلماتیک ندارد و هیچ حمایت خارجی دیگر حتی فرانسه نیز نمی‌تواند سعد حریری را به موقعیت طبیعی خود بازگرداند.

از طرف دیگر سعد حریری نفوذ خود را در جریان المستقبل که ریاست آن را بر عهده دارد از دست داده و سردی روابط با ریاض تاثیر منفی بر  تعهدات وی در قبال جریان المستقبل و نهادهای مختلف آن دارد.  همچنین حریری دیگر فاقد یک ماشین رسانه‌ای قدرتمند ضد حزب‌الله و هم پیمانان آن است.

گزارش ها حاکی از آن است که جریان المستقبل به جای اینکه به شکل یکپارچه و متحد وارد انتخابات پارلمانی لبنان شود و شرایط رقابتی مناسبی را برای خود فراهم کند، تحت تاثیر اختلافات و استعفاها وشکافها  و درگیری بر سر فهرست‌هایی که برای حضور در انتخابات ارائه می‌شود به سر می برد و نمی‌تواند وزن سیاسی خود را حفظ کند.

محافل سیاسی لبنان هشدار می‌دهند که عقب‌نشینی سعد حریری از صحنه این کشور به طور خودکار به معنای  پایان زندگی سیاسی خانواده حریری است. به ویژه اینکه «بهیه حریری» عمه سعد، پا به سن پیری گذاشته و برادرش «بهاء» نیز به استثنای برخی از گروه‌های کوچک در بیروت و طرابلس که کمک‌های مالی از جانب وی دریافت می‌کنند محبوبیتی در دیگر مناطق لبنان ندارد.

ناظران همچنین معتقدند که غیبت حریری از صحنه سیاسی لبنان و حاضر نشدن در رقابت انتخاباتی به وضعیت مالی سعد حریری و عدم یافتن راه حلی برای مشکل اصلی او با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی مرتبط است. واقعیت آن است که سعد حریری با وجود جدا شدن از صحنه قدرت لبنان همچنان در بحران به سر می‌برد و مشکل حل نشدنی او با محمد بن سلمان همچنان ادامه دارد.

منابع وابسته به جریان «المستقبل» به ریاست سعد حریری تاکید می‌کنند که او توانایی مالی برای شرکت در انتخابات را ندارد. علاوه بر آن روابط حریری با نیروهای این جریان بدتر شده و همین امر حمایت ائتلاف‌های انتخاباتی را برای او نامشخص و تا حدودی دشوار می‌کند.

به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط