پایگاه خبری «الخلیج الجدید» در گزارشی به افزایش مصرف مواد مخدر در عربستان و دست داشتن شاهزادگان سعودی در واردات مواد مخدر به این کشور و صادرات این مواد به کشورهای دیگر اشاره کرد و نوشت: این مشکل در دهه گذشته افزایش یافته است. عربستان بین سال های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ بیش از ۴۵ درصد از کشفیات جهانی ماده مخدر از نوع «آمفتامین» معروف به کپتاگون را به خود اختصاص داده است. دولت عربستان سعودی از اعتراف به خطرناکی اوضاع امتناع می ورزد و آن را به گردن طرف های خارجی می اندازد؛ در حالیکه اعضای خانواده سلطنتی و نیروهای امنیتی در پخش مواد مخدر دست داشته اند.
رونق نفت در اواسط دهه ۱۹۷۰ و افزایش ثروت و ورود صدها هزار کارگر از کشورهای همسایه منجر به تحولات اساسی در جامعه عربستان شد و این تغییرات به افزایش سریع اعتیاد به مواد مخدر کمک کرد.
دولت عربستان برای مدت طولانی خطرناک بودن مشکل را پنهان می کرد. بر اساس برآوردهای رسمی منتشر شده از سوی وزارت کشور عربستان، تعداد معتادان به مواد مخدر در این کشور به ۲۰۰ هزار نفر رسیده است اما برخی سازمان های مدنی می گویند که آمار واقعی آن بسیار بیشتر است.
عربستان سعودی سومین مصرف کننده مواد مخدر در جهان و بزرگترین مصرف کننده در خاورمیانه است و بر اساس قانون رایج در این کشور، مصرف مواد مخدر و قاچاق مجازات اعدام دارد اما این امر در مورد شهروندان عادی و مهاجران خارج از کشور اعمال می شود و نه در مورد اعضای خانواده سلطنتی که از تعقیب قضایی معاف هستند.
مصرف مواد مخدر به ویژه در میان مردان و زنان جوان سنین ۱۸ تا ۲۹ سال در مناطق شهری عربستان رو به افزایش است و بیش از ۶۰ درصد معتادان به مواد مخدر در این کشور متعلق به این گروه سنی هستند و بر اساس گزارش ها حدود نیمی از عربستانی هایی که مواد مخدر مصرف می کنند، بیکار هستند.
بر اساس آمار، ۹۰ درصد از معتادان از شهروندان عربستان و ۱۰ درصد باقی مانده مهاجران هستند که ۴۰ درصد از جمعیت ۳۵ میلیون نفری کشور را تشکیل می دهند. قرص کپتاگون که در کاهش وزن و افزایش تمرکز تبلیغ می شود، محبوب ترین دارو در عربستان سعودی است و بیش از ۴۰ درصد از معتادان از آن استفاده می کنند.
مقدار کپتاگون ضبط شده توسط مسئولان عربستان کمتر از ۱۰ درصد از مقدار واقعی مصرف شده است.
به رغم ادعاهای عربستان در مورد مداخله خارجی، چهره های اصلی در تجارت مواد مخدر , تامین کنندگان مالی و گردانندگان محلی و شبکه های توزیع عربستانی هستند.
دلالان کپتاگون سودهای کلانی به دست می آورند زیرا هزینه تحویل یک محموله از جمله هزینه مواد خام، قاچاق و رشوه ۱۰ میلیون دلار است و می تواند ۱۸۰ میلیون دلار سود ایجاد کند بنابراین اگر مقامات چندین محموله را مصادره کنند، ترانزیت تنها یک محموله می تواند سود زیادی داشته باشد.
مقامات « آل سعود» نمیخواهد با قبایلی که از قاچاقچیان مواد مخدر رشوههای کلان دریافت میکنند مقابله کند و در عوض برای توجیح مشکل به تئوریهای توطئه متوسل میشوند. رسانههای محلی ادعا میکنند که عربستان هدف باندهای جنایتکار بینالمللی مرتبط با نهادهای دشمن است که تلاش میکنند تا بافت اجتماعی کشور را با مواد مخدر از بین ببرند و ارزشهای اسلامی آن را تضعیف کنند. به باور آنها عربستان یکی از قدرتمندترین کشورهای منطقه است و این نهادها به دنبال ممانعت از موفقیت پروژه های توسعه اقتصادی و اجتماعی این کشور هستند اما واقعیت این است که شاهزاده ها و افسران سعودی به شدت در شبکه های قاچاق محلی مشارکت دارند. حتی طی گزارشی اداره مبارزه با فساد اداری عربستان، افسران خود را متهم به گرفتن رشوه از قاچاقچیان برای چشم پوشی بر فعالیت های غیرقانونی آنها کرده است.
در سال ۱۹۹۹ یک شاهزاده سرشناس سعودی ۲ تُن کوکائین را از ونزوئلا به فرانسه قاچاق کرد و در سال ۲۰۰۷ بصورت غیابی به ۱۰ سال حبس و ۱۰۰ میلیون دلار جریمه محکوم شد. مقامات آمریکا همچنین او را به توطئه برای توزیع مواد مخدر در داخل آمریکا متهم کردند.
همچنین مقامات لبنانی در سال ۲۰۱۵ یک شاهزاده عربستانی دیگر را که قصد داشت یک هزار و ۹۰۰ کیلوگرم قرص کپتاگون را با هواپیمای شخصی قاچاق کند، دستگیر و به ۶ سال حبس و ۶ هزار و ۶۰۰ دلار جریمه محکوم کردند که به شاهزاده کاپتاگون معروف شد.
به نوشته الخلیج الجدید، ۶ ماه قبل یک افسر امنیتی عربستان در حالی که قصد داشت ۱۶ کیلوگرم قرص کپتاگون را از طریق کویت به عربستان سعودی قاچاق کند، در فرودگاه بیروت دستگیر شد.
اعضای خانواده سلطنتی عربستان از مصونیت خود در برابر تعقیب قضایی برای قاچاق مواد مخدر به عربستان و سایر کشورها استفاده می کنند. آنها همچنین مصرف کنندگان تشنه کوکائین و حشیش هستند.
تغییرات و دگرگونی هایی که با افزایش نرخ اعتیاد در حال انجام است، مردم عربستان را کلافه کرده است. شتاب تحولات اجتماعی در سالهای اخیر از جمله اجازه دادن به برگزاری کنسرت های غربی و دادن حق رانندگی به زنان و برگزاری جشنواره های غربی در عربستان، جنگ فرهنگی به راه انداخته و ابهاماتی را در مورد معیارهای درست و غلط آنها برای مردم این کشور ایجاد کرده است.
نبود شغل با حقوق مناسب دلیلی برای سوء مصرف مواد مخدر در میان جوانان عربستان است. با ایجاد سبک زندگی پرهزینه در عربستان، جوانان در برآوردن انتظارات به ویژه در مورد ازدواج و مسکن با مشکل مواجه شده اند.
علاوه بر این، منتقدان «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان، او را متهم می کنند که در سیل مواد مخدر به کشور با هدف دور نگه داشتن جوانان از سیاست و منحرف کردن آنها از مطالبه حقوق بیشتر به ویژه با دستگیری علما و ربودن مخالفان و اصلاح گرایان و از بین بردن مراکز مشاوره جوانان، نقش دارد.