رسانه تخصصی روابط بین الملل

دیدار در مرز؛ نگاهی به ابعاد سیاسی و اقتصادی روابط ایران و پاکستان

Diplomacyplus.ir/?p=8406
ايران از اولين كشورهايي بود كه در اوت 1947 پاكستان را پس از استقلال به رسميت شناخت، بنابراين اين كشور نيز از نخستين دولتهايي بوده كه پس از انقلاب اسلامي سال 1357، جمهوري اسلامي ايران را به رسميت شناخته است. ازآن پس از يكسو، تأكيد بر اصل حسن همجواري و پرهيز از درگيري مستقيم در چارچوب سياستي عمل گرايانه واز سوي ديگر استمرار تهديدها و چالشها بويژه از ناحيه مرزي، دو ويژگي اساسي حاكم بر روابط طرفين بوده است. 

به گزارش الوقت، سفر یک‌روزه و فشرده رئیس دولت سیزدهم ایران به نقاط مرزی سیستان و بلوچستان از جنبه‌های دیپلماتیک و توسعه‌ای حائز اهمیت بود. رئیسی در این سفر علاوه بر افتتاح پروژه‌های عمرانی استان، به حاکمان افغانستان درباره حق‌آبه هیرمند اخطار جدی داد و با نخست‌وزیر پاکستان در نقطه صفر مرزی دیدار کرد. سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه مجریه صبح پنج‌شنبه ۲۸ اردیبهشت در سفری یک‌روزه به سیستان و بلوچستان با استقبال مسئولین استانی از طریق فرودگاه کنارک وارد این استان شد.

دیدار مرزی مقامات ایران و پاکستان در سیستان

رئیس جمهور ایران همچنین با حضور در مرز ایران و پاکستان به همراه شهباز شریف نخست‌وزیر پاکستان به طور مشترک بازارچه مرزی مند-پیشین را افتتاح کرد. همچنین با حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران و نخست‌وزیر پاکستان، خط تبادل برق پلان-جیوانی در گذرگاه مرزی «پیشین» به صورت ویدئوکنفرانسی افتتاح شد. در این مراسم رئیسی پیام حضور نخست‌وزیر و مقامات پاکستان در نقطه مرزی را امنیت بالای منطقه عنوان کرد و گفت: ‌«امروز دو کشور مرز را یک فرصت و نه یک تهدید می‌بینند و هر گونه ناامنی در طرف مقابل را ناامنی برای خود می‌دانند.»

نخست‌وزیر پاکستان هم راه‌اندازی بازارچه‌های مرزی میان دو کشور را آغاز دوره‌ای جدید از تلاش‌ها برای پیشرفت منطقه دانست و بیان کرد: «افتتاح پست و خط انتقال برق بسیار مایه خرسندی است و ضمن تشکر از وزیر نیرو و دست‌اندرکاران ایرانی اجرای این پروژه مشخصا از برادرم آیت‌الله رئیسی قدردانی می‌کنم که شخصا پیگیر رفع تعویق اجرای این پروژه بودند، هر چند که این تعویق از طرف پاکستان بود.»

رئیس جمهوری اسلامی ایران و نخست‌وزیر پاکستان همچنین دیداری با حضور مقامات دو کشور با هم داشتند که در جریان این دیدار رئیسی با بیان اینکه سطح روابط تجاری ایران و پاکستان تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله دارد، بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای توسعه روابط تجاری با پاکستان در بخش‌های مختلف تجاری، صنعتی، کشاورزی و علم و فناوری تاکید کرد.

شریف هم در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از حضور رئیس و تعدادی دیگر از مقامات جمهوری اسلامی ایران در نقطه صفر مرزی با پاکستان، مرز دو کشور را مرز دوستی، برادری و پیشرفت دانست و با اشاره به اهمیت تامین امنیت مناطق مرزی دو کشور، بر عزم دولت پاکستان برای ریشه‌کنی ناامنی در این منطقه تاکید کرد.

نخست‌وزیر پاکستان همچنین با دعوت از رئیسی برای سفر به کشورش گفت: «مردم پاکستان مشتاقانه منتظر دیدار با شما هستند.»

ماهیت ژئوپلیتیک روابط ایران و پاکستان

امنیت مرزی مهمترین موضوع در ذیل مقوله کلان امنیت است که به طور همزمان بر دو سطح ملی و فراملی اثرگذار میباشد. تنظیم روابط خارجی مبتنی بر اصل حسن همجواری برمحور همگرایی، اساسی ترین راهکار قابل اتّکا در ایجاد امنیت پایداراست. جمهوری اسلامی ایران نیزدر راستای تضمین امنیت پایدار در پیروی ازاین قاعده مستثنی نیست. همسایگان شرقی ایران به دلایل علقه های مشترک تاریخی، دینی، فرهنگی و…از یکسو و وضعیت خاص داخلی این کشورها از سوی دیگر، همواره چالشها و فرصتهایی را به موازات هم، از ناحیه مرزهای شرقی متوجه ایران نموده اند. روابط ایران و پاکستان که نسبتا از پیشینه طولانی نیز برخورداراست، چنین ماهیتی دارد.

در عین حال ایران از اولین کشورهایی بود که در اوت 1947 پاکستان را پس از استقلال به رسمیت شناخت، بنابراین این کشور نیز از نخستین دولتهایی بوده که پس از انقلاب اسلامی سال 1357، جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت شناخته است. ازآن پس از یکسو، تأکید بر اصل حسن همجواری و پرهیز از درگیری مستقیم در چارچوب سیاستی عمل گرایانه واز سوی دیگر استمرار تهدیدها و چالشها بویژه از ناحیه مرزی، دو ویژگی اساسی حاکم بر روابط طرفین بوده است. به موازات آنکه دوکشور چندین موافقتنامه اقتصادی و امنیتی امضا نموده‌اند، نه تنها سطح روابط اقتصادی به حد مطلوب ارتقا نیافته و از حوزه امنیتی نیز رضایتمندی حاصل نگردیده بلکه همزمان دهها تهدید تروریستی و غیره، امنیت مرزی را با چالش جدی مواجه نموده است. این رو تعمیق روابط اقتصادی و همزمان امنیتی ایران و پاکستان از ضروریات برای هر دو کشور است.

اهمیت رابطه با ایران برای پاکستان

از سوی دیگر، رسانه‌های پاکستانی دیدار نخست وزیر این کشور با رئیس جمهور ایران را مهم عنوان کردند. پاکستان در حال حاضر ۲۰۰ مگاوات برق از ایران وارد می کند و امکان افزایش واردات برق به 500 مگاوات وجود دارد. این منابع همچنین اعلام کردند که رئیس جمهور ایران و ر شریف به طور رسمی بازارچه مرزی ایران و پاکستان را افتتاح خواهند کرد. قرار است سه بازارچه تجاری جدید نیز در مرز ایجاد می شود. یکی از این بازارها در منطقه «مند» در مرز افتتاح شده  و کار بر روی افتتاح دو بازار دیگر در حال انجام است.شهباز شریف نخست وزیر نیز فردا از «گوادر» بازدید خواهد کرد.

شدت گرفتن بحران اقتصادی در پاکستان و کمبود ارز خارجی در این کشور باعث شده تا معامله‌گران خصوصی پاکستان به واردات سوخت ارزان‌قیمت از کشورمان روی بیاورند. نرخ تورم در پاکستان در ماه‌های گذشته رکورد جدیدی را به ثبت رسانده و منابع پالایشی و کارشناسان بازار در این کشور می‌گویند؛ به خاطر ضعیف شدن اقتصاد پاکستان و روی آوردن مردم به استفاده از حمل و نقل عمومی تقاضای سوخت در این کشور پایین آمده است. قیمت هر لیتر گازوئیل طی ماه‌های گذشته در پاکستان به ۲۸۸ روپیه افزایش یافته  است.

به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط