رسانه تخصصی روابط بین الملل

حفظ منابع انرژی منطقه؛ راهبرد جدید جبهه مقاومت از لبنان تا یمن

Diplomacyplus.ir/?p=5617
بعد از اینکه لبنان توانست به‌همت مقاومت ثروت‌های دریایی خود را از چنگال صهیونیست‌ها بیرون بکشد و همچنین با هشدار پهپادی چند روز قبل یمن به ائتلاف سعودی ـ آمریکایی درباره غارت نفت یمنی‌ها، مرحله جدیدی از مقابله با غارتگری‌ در منطقه آغاز شده است.

، پرونده انرژی همواره یکی از مؤلفه‌های اساسی سیاست خارجی آمریکا بوده است و این کشور از همان زمان کشف نفت در خاورمیانه به‌ویژه در عربستان سعودی چشم طمع خود را به منابع انرژی مدفون در این منطقه دوخته است و شرکت‌های نفتی آمریکا، نفت خاورمیانه از جمله منابع نفتی سعودی‌ها را به‌عنوان منبع ثروت خود در نظر گرفته‌اند. بعد از جنگ جهانی دوم، ایالات متحده به‌بهانه حمایت از امنیت کشورهای خاورمیانه از جمله کشورهای عربی، به‌طور مستمر در حال غارت ثروت‌های نفتی آنها بوده است.

همین منابع انرژی زمینه‌ساز مداخلات آمریکا در کشورهای مذکور نیز شده و سیاست‌های خارجی آنها را تحت تأثیر قرار داده است، این شرایط سیطره واشنگتن بر منابع و ثروت‌های نفتی و گازی کشورهای عربی را آسان‌تر کرد، حتی آمریکا از دریچه تسلط بر منابع انرژی در این کشورها مداخلات نظامی خود را نیز در آنها تشدید و پایگاه‌های نظامی متعددی تأسیس کرده است.

اما در شرایط فعلی بعد از وقوع بحران بزرگ انرژی در آمریکا و اروپا در نتیجه جنگ اوکراین و تحریم‌ها علیه روسیه‌ای که درصد بالایی از گاز اتحادیه اروپا را تأمین می‌کرد، منابع انرژی مدفون در خاورمیانه به‌ویژه غرب آسیا و همچنین حوزه مدیترانه برای ایالات متحده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار شده است.

اما تحولات اخیر در منطقه نشان می‌دهد که کشورهای عربی نیز تا حد زیادی از سیاست‌های قبلی خود در اجازه به آمریکایی‌ها برای سیطره کامل بر منابع انرژی این کشورها عقب‌نشینی و راهبرد جدیدی در این زمینه ترسیم کرده‌اند،
در این زمینه می‌توان به همسویی عربستان سعودی با تصمیم روسیه در کاهش تولید نفت اشاره کرد که خشم آمریکایی‌ها را برانگیخته و طی چند هفته گذشته جنجال بزرگی در روابط واشنگتن و ریاض به وجود آورده است. برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند که عربستان نیز همانند سایر متحدان واشنگتن بعد از جنگ اوکراین تصمیم گرفته‌ است که منافع خود را قربانی تبعیت از سیاست‌های آمریکا نکند.

در این زمینه «هو کیمو»، معاون دبیرکل مجمع یکپارچه‌سازی اقتصادهای دیجیتال ـ واقعی ـ 50 می‌گوید: ایالات متحده در حال تغییر تمرکز استراتژیک خود از خاورمیانه به منطقه آسیا و اقیانوسیه است، در چنین پس‌زمینه‌ای، کشورهای خاورمیانه دیگر نمی‌توانند مانند گذشته برای حفاظت ژئوپولیتیکی بدون قید و شرط به ایالات متحده تکیه کنند، بنابراین انگیزه‌ای برای پیروی از ایالات‌ متحده ندارند.

اما گذشته از انگیزه‌های عربستان به‌عنوان متحد آمریکا برای رویارویی با این کشور در عرصه نفتی، تحول بزرگی که در حوزه انرژی منطقه رخ داده مربوط به قدرت جبهه مقاومت در احیای حقوق دریایی لبنان است.

لبنان به‌همت مواضع قاطع حزب‌الله و سید حسن نصرالله با پس گرفتن ثروت‌های نفتی و گازی خود از رژیم اشغالگر صهیونیستی در دریای مدیترانه موجب شد محور آمریکایی ـ صهیونیستی دیگر نتواند به غارت منابع انرژی لبنان جهت صدور آن به آمریکا و اروپا ادامه دهد.

بنابراین شرط‌بندی اروپا و آمریکا برای استفاده کامل از گاز موجود در منطقه مورد مناقشه لبنان و فلسطین اشغالی شکست خورد و بعد از انجام توافق مرزبندی دریایی که انتظار می‌رود طی هفته آینده نهایی شود، لبنان به‌دور از مداخلات آمریکا می‌تواند به‌شکل مستقل از ثروت‌های دریایی خود برای حل بحران‌های اقتصادی و مالی بهره‌برداری کند.

از طرف دیگر یمنی‌ها نیز یک استراتژی جدی برای محافظت از نفت و گاز خود در برابر غارتگری ائتلاف سعودی و آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها ترسیم کرده‌اند، در همین زمینه نیروهای مسلح یمن روز جمعه نفتکش یونانی موسوم به «نیسوس کیا» (NISSOS) را که خلاف هشدارهای دولت نجات ملی یمن به بندر “الضبه” در استان حضرموت در جنوب این کشور نزدیک شد و قصد داشت 2 میلیون بشکه نفت خام یمن را از این بندر به‌یغما ببرد، هدف حمله پهپادی قرار دادند.

به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط