رسانه تخصصی روابط بین الملل

جنگ غزه عرصه درخشش قدرت‌آزمایی انصارالله

Diplomacyplus.ir/?p=10151
جنبش انصارالله یمن با مداخله در جنگ غزه، علاوه‌بر اینکه محاسبات رژیم صهیونیستی در منطقه را بهم ریخت و یمن را از کشوری حاشیه‌ای به قدرت تاثیرگذار در مناقشات منطقه‌ای تبدیل کرد، برای عربستان و امارات هم این پیام را فرستاد تا دیر نشده دست از اشغالگری بردارند، وگرنه موشکهای صنعا ممکن است به عمق آنها تغییر جهت دهند.

الوقت- جنگ وحشیانه رژیم صهیونیستی در نوار غزه، پس از عملیات طوفان الاقصی در 7 اکتبر، نشان دهنده اولین آزمون واقعی «وحدت عرصه‌ها» است که محور مقاومت از چند سال پیش آنرا تئوریزه کرد. اگرچه در دو ماه گذشته، همه اضلاع محور مقاومت در منطقه از لبنان گرفته تا سوریه و عراق در همبستگی با مردم غزه، حملاتی را به سرزمین‌های اشغالی و مواضع آمریکا انجام دادند اما جبهه جدید مقاومت که این روزها توجهات جهانی را به خود جلب کرده است، یمن است که با ورود به تحولات غزه، آمریکا و رژیم صهیونیستی را به شدت نگران کرده است.

برای مردم یمن، آرمان فلسطین و دفاع از فلسطینی‌ها یک تعهد اصولی، دینی، اخلاقی و ملی است و عبدالملک الحوثی، رهبر انصارالله و دیگر مقامات این جنبش در دو ماه گذشته بارها هشدار داده‌اند که آماده‌اند برای دفاع از فلسطین همه کاری حتی اعزام نیرو به سرزمین‌های اشغالی انجام دهند.

انصارالله در واکنش به جنایات اسرائیل در غزه، دو کشتی تجاری رژیم صهیونیستی را توقیف کرده است. همچنین نیروهای انصارالله دو هفته پیش قصد داشتند سومین کشتی اسرائیلی را هم به بنادر یمن منتقل کنند اما با مداخله ناوهای آمریکایی، این برنامه ناموفق ماند. همچنین ارتش یمن چند بار نیز به بندر ایلات در جنوب سرزمین‌های اشغالی حملات موشکی و پهپادی انجام داده‌اند که آخرین مورد آن روز شنبه بود که به گفته سخنگوی نیروهای مسلح یمن، توانسته به اهداف مورد نظر اصابت کند.

تحکیم موقعیت و قدرت منطقه‌ای

یکی از مهمترین دستاوردهای انصارالله از نقش‌آفرینی در جنگ غزه، تثبیت و تحکیم قدرت این نیروی تازه نفس در معادلات منطقه‌ای است. ورود انصارالله به درگیریها غزه، ترس و نگرانی صهیونیست‌ها از یمن را به واقعیت‌های ملموس تبدیل کرد و یمن را از یک کشور حاشیه‌ای و ضعیف وابسته در دوره رژیم‌های قبلی به یک کشور منطقه‌ای مؤثر و تأثیرگذار در منطقه و حتی یک کشور قوی و محوری در مناقشه اعراب و اسرائیل تبدیل کرده است.

انصارالله اکنون به کشورهای عرب و آمریکا که دنبال نابودی این جنبش بودند، پیام می‌فرستد که باید انصارالله را به عنوان قدرت موثر در منطقه به رسمیت بشناسند. انصارالله بعد از گذشت ده سال از کنترل صنعا، آرمان‌های انقلابی خود را که همان بازیابی جایگاه یمن در معادلات منطقه‌ای و قطع وابستگی به آمریکا و عربستان سعودی بود را محقق کرده‌اند.

زمانی که رهبران انصارالله به مقامات صهیونیستی هشدار می‌دهند، اگر جنگ غزه ادامه داشته باشد حملات را به سرزمینهای اشغالی و کشتی‌های آن ادامه خواهند داد، به این معناست که یمن برخلاف کشورهای عربی که در ظاهر ژست حمایتی از مردم فلسطین می‌گیرند، به بازیگری موثر در جمع قدرت‌های منطقه ای تبدیل شده است که باید از این پس در تعیین معادلات بازی منافع صنعا را نیز مورد توجه قرار داد.

مشارکت یمنی‌ها در جنگ غزه، تل‌آویو را در برابر یک تهدید جدید منطقه‌ای یعنی یمن قرار می‌دهد، به گونه‌ای که ایده وحدت جبهه‌های مقاومت را تقویت می‌کند و صهیونیست‌ها را از ورود به درگیری با یک ضلع مقاومت در آینده باز می‌دارد، زیرا می‌داند که دیگر گروه‌های مقاومت هم واکنش تندی نشان خواهند داد. قدرت‌نمایی انصارالله مرهون دستاوردهای نظامی است که در سالهای اخیر به آن دست یافته که ترس و نگرانی رژیم صهیونیستی و آمریکا را در پی داشته است.

انصارالله در 9 سال گذشته در برخی ائتلاف متجاوز تا بن دندان مسلح، هیچ ضعفی به خود راه نداد و با ایستادگی در برابر دشمنان، آنها را به پای میز مذاکره نشاند و ثابت کرد که هر گونه تلاش برای نابودی انصارالله محکوم به شکست است. اسرائیل قصد داشت تا شهرک‌نشینان اطراف غزه را در بندر ایلات سکنی دهد ولی اصابت موشکهای انصارالله به این منطقه نشان داد که هیچ جای امنی در سرزمین‌های اشغالی وجود ندارد.

اثبات نیروی مسلط بر باب‌المندب

یکی دیگر از ره‌آوردهای نقش آفرینی انصارالله در جنگ غزه اثبات تسلط این نیرو بر تنگه استراتژیک باب المندب به جهانیان بوده است.

انصارالله در پی اقدامات اخیر علیه ناوگان دریایی رژیم صهیونیستی (که خود را قدرت برتر دریایی در منطقه می‌داند) نشان داد که بر تنگه استراتژیک «باب‌المندب» به عنوان یکی از شاهراه‌های تجارت دریایی کاملاً مسلط است و می‌تواند در صورت لزوم با بستن این تنگه، تجارت دریایی در دریای سرخ را مختل کند و این مسئله کابوسی برای سران تل‌آویو تبدیل شده است. ورود رسمی یمن به جنگ مستقیم با اسرائیل، این رژیم را در مقابل یک تهدید استراتژیک بزرگ قرار داده است و عمق آن و کشتی‌هایی را که از باب‌المندب عبور می‌کنند را تهدید می‌کند.

در سالهای اخیر بسیاری از کشورها از جمله آمریکا در دریای سرخ نیرو و ناو مستقر کرده‌اند تا از امنیت این آبراه بین‌المللی اطمینان حاصل کنند اما انصارالله همه معادلات را برهم زده و در ماههای اخیر ثابت کرد که حرف اول و آخر را در باب‌المندب و دریای سرخ صنعا می‌زند، نه ناوهای جنگی آمریکا.

تنگه باب المندب که بخش زیادی از ترانزیت دریایی نفت خام از آن عبور می‌کند به قدرتی حائز اهمیت است که بسیاری آن را علت اصلی شروع تجاوز ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی به یمن در سال 2015 می‌دانند.

تنگه باب المندب و دریای سرخ از نظر امنیتی و اقتصادی برای رژیم صهیونیستی نیز بسیار مهم است و کنترل این تنگه بسیاری از نگرانی‌های غرب و رژیم صهیونیستی را برطرف می‌کند و به همین دلیل تل‌آویو برای حفظ حضور خود به شدت به این آبراه‌ متکی است. اگر انصارالله عبور و مرور کشتی‌های صهیونیستی از باب‌المندب را مختل کند، بخش اعظم تجارت دریایی این رژیم قطع خواهد شد و ضربه بزرگی به تل‌آویو خواهد بود که برای ادامه جنگ در غزه و دیگر جبهه‌ها به این منابع نیاز دارد.

بر اساس گزارش‌ها، نیروهای انصارالله به یک سیستم شناسایی خودکار دسترسی دارند که می‌تواند کشتی‌های متعلق به رژیم صهیونیستی را شناسایی کند و به همین خاطر است که رهبران صنعا هشدار می‌دهند که دریای سرخ فقط برای کشتی‌های صهیونیست ناامن خواهد بود نه سایرین، زیرا اطلاعات دقیقی از کشتی‌های اسرائیلی در اختیار دارند که در صورت لزوم می‌توانند به آنها حمله کرده و یا توقیف کنند.

کارت بازی روی میز مذاکره با عربستان

ورود قدرتمند انصارالله به تحولات غزه، علاوه بر رژیم صهیونیستی، برای عربستان سعودی هم هشدار جدی به شمار می‌رود. عربستان در 9 سال گذشته با به راه انداختن جنگ علیه ملت یمن، سعی داشت انصارالله را نابود کرده و این کشور را زیر یوغ خود درآورد اما اکنون ورق برگشته و انصارالله نه تنها ضعیف نشده بلکه با دستاوردهای نظامی موفق، خواب را بر سعودی‌ها حرام کرده است.

با اینکه از چند ماه پیش مذاکراتی بین هیئت صنعا و ریاض برای پایان دادن به درگیریها و برقراری صلح شروع شده است، اما باتوجه به زیاده‌خواهی سعودیها این گفتگوها تاکنون به نتیجه ملموسی منتج نشده است، لذا، انصارالله با حملات به سرزمین‌های اشغالی و توقیف کشتی‌های اسرائیلی، به سعودیها این پیام را می‌دهد اگر از جاه‌طلبی‌های خود دست برندارند و به اشغالگری ادامه دهند عاقبت خوشی در انتظار آنها نیست.

با وجود اینکه اسرائیل به سامانه‌های قدرتمند پدافند هوایی «فلاخن داود» و «گنبد آهنین» مجهز است اما دیدیم که موشک‌ها و پهپادهای یمنی بدون هیچگونه مزاحمتی و آنهم با طی مسیر بسیار طولانی به سرزمین‌های اشغالی رسیدند، ولی عربستان که به لحاظ قابلیت‌های دفاعی از ارتش اسرائیل ضعیف‌تر است، و فاصله کوتاهی با مرزهای یمن دارد، نمی‌تواند در برابر موج حملات انصارالله مقاومت کند.

از سوی دیگر، مقامات سعودی سعی دارند با امضای توافقات امنیتی با آمریکا، خود را در برابر تهدیدات انصارالله بیمه کنند اما چنین توافقات امنیتی هم نمی‌تواند ریاض را از گزند حملات موشکی صنعا در امان نگه دارد.

در دوره جنگ یمن با وجود استقرار سامانه‌های پاتریوت آمریکا در خاک عربستان، اما ریاض در مهار حملات انصارالله به تاسیسات «آرامکو» ناکام ماند و لذا در صورت امضای توافق امنیتی با واشینگتن هم سعودیها کاری از پیش نخواهند برد. چرا که، پیش از عربستان، رژیم صهیونیستی با آمریکا چنین توافقاتی را امضا کرده بود ولی اکنون آمریکا از پاسخ به حملات انصارالله به سرزمین‌های اشغالی و حتی در مواجهه با توقیف کشتی‌های صهیونیستی در دریای سرخ عاجز مانده است.

از اینرو، انصارالله غیرمستقیم به سعودیها هشدار می‌دهد که تا دیر نشده به بحران خودساخته در یمن پایان دهند وگرنه صبر صنعا لبریز شود، موشک‌های یمن از سرزمین‌های اشغالی به سمت عربستان تغییر جهت خواهند داد. از اینرو، انصارالله با قدرت‌نمایی در برابر رژیم صهیونیستی، کارت‌های بازی در برابر ریاض را افزایش داده و می‌تواند در میز مذاکرات امتیازات بیشتری بگیرد.

خط و نشان برای اشغالگری امارات در جزایر و بنادر یمن

روی دیگر سخن مداخله انصارالله در جنگ غزه، امارات است که در سال‌های اخیر بخش‌هایی از یمن را تحت اشغال خوددرآورده و قصد خروج از آنها را ندارد. انصارالله همواره به این مسئله تاکید کرده که اجازه نخواهد داد یک وجب از خاک یمن توسط امارات و عربستان اشغال شود و ابزارهای لازم برای مجازات دشمنان را دارد اما در حال حاضر با ائتلاف متجاوز مماشات می‌کند.

امارات حتی پای صهیونیست‌ها را هم به بنادر یمن از جمله جزیره بکر «سقطری» باز کرده است و واکنش سخت انصارالله به تحولات غزه نشان می‌دهد که رهبران صنعا در برابر این اشغالگری سکوت نخواهند کرد. انصارالله در جنگ غزه، ثابت کرد که هیچ ترسی از دشمنان ندارد و با وجود حمایتهای همه‌جانبه غرب از رژیم صهیونیستی، اما توانست سیلی محکمی به این رژیم بزند. با این وجود، حمله به امارات که به لحاظ نظامی قابل قیاس با اسرائیل نیست، برای انصارالله کار دشواری نخواهد بود.

امارات کشور کوچکی است که امارت‌های آن به ویژه دبی، به سرمایه‌گذاری خارجی و منابع گردشگری وابسته است و اگر انصارالله با موشک‌های خود این شیخ‌نشین را هدف قرار دهد بدون تردید دچار خسران زیادی خواهد شد. همانگونه که پیشتر برخی رسانه‌ها اعلام کرده بودند که پس از حملات موشکی انصارالله به امارات، میلیاردها دلار به اقتصاد این کشور آسیب وارد شده است و برخی سرمایه‌گذاران از ترس ناامنی سرمایه‌های خود را از این کشور خارج کرده‌اند. بنابراین، با اصابت دهها موشک دوربرد انصارالله به خاک امارات، بحران امنیتی و اقتصادی سراسر این شیخ‌نشین را فرار خواهد گرفت.

به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط