آمریکاییها برای یک سال نو ناشاد و غمزده آماده میشوند. دو سوم پاسخدهندگان در نظرسنجی جدید یواسای تودی – دانشگاه سافولک میگویند که کشورشان در مسیر اشتباهی قرار گرفته است و آنها به هیچ یک از احزاب سیاسی یا شاخههای حکومتی اعتماد چندانی ندارند تا به طور موثر به چالشهای پیش رو رسیدگی کنند.
اولویت آنها برای جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا و کنگره جدید در سال ۲۰۲۳ روشن است؛ تورم و اقتصاد که از طرف ۵۴ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی به عنوان مساله اول یا دوم انتخاب شده است. این میزان، دو برابر هر عددی برای موضوعات دیگر است.
«جنت براون» جمهوریخواه که به عنوان دلال وام مسکن در پتالوما واقع در کالیفرنیا کار میکند، میگوید «من امید دارم اما شک هم دارم.» «پیتر گرنت» دموکرات هم که صاحب کسب و کار دریایی کوچکی در والدوبورو ایالت مین است، خود را “خسته و درمانده” توصیف میکند.
گرنت ۶۲ ساله پس از شرکت در نظرسنجی در مصاحبهای گفت: ما در روزهای پر فراز و نشیبی هستیم. از بسیاری جهات، اوضاع هماکنون در کشور خوب نیست.
این نظرسنجی در میان ۱۰۰۰ شرکتکننده از طریق خط تلفن ثابت و همراه بین هفتم تا یازدهم دسامبر انجام شده و حاشیه خطای آن مثبت و منفی ۳.۱ درصد است.
با نزدیک شدن به سال نو میلادی، نشانههای اندکی از خوشبینی شهروندان آمریکایی وجود دارد.
در این نظرسنجی، ۶۵ درصد در مقابل ۲۶ درصد از آمریکاییها میگویند که کشورشان در مسیر اشتباه قرار گرفته است، نه در مسیر درست. در پایان سال گذشته، از میان افراد شرکتکننده در این نظرسنجی میزان ۵۷ درصد مقابل ۳۰ درصد میگفتند که کشورشان در مسیر اشتباهی قرار گرفته است. این دقیقا معیاری برای کثرت ملی نیست، بلکه صرفا یک ارزیابی شوم از آینده با نزدیک شدن به سال جدید میلادی است.
با این حال، بدبینی مشاهدهشده کنونی به نسبت ماه ژوئیه وضعیت بهبود یافتهای را نشان میدهد چرا که آن زمان ۷۶ درصد مقابل ۱۵ درصد آمریکاییها میگفتند که کشورشان در مسیر درستی حرکت نکرده است.
روحیات: امید، ترس و خستگی
در پاسخ به این پرسش که حال و هوای خودتان را در مورد سال جدید میلادی با یک کلمه چطور توصیف میکنید، ۳۹ درصد از شرکتکنندگان «امیدوار» و ۵ درصد «مشتاق» را انتخاب کردند؛ درصدهایی که نسبت به سال گذشته اندکی کاهش نشان میدهد. ۲۴ درصد «نگران» و ۱۱ درصد «ترس» را انتخاب کردند که هر دو بیشتر از سال گذشته بود. دقیقا به همان میزان سال گذشته یعنی ۱۸ درصد، حال و هوای خودشان را «خسته و فرسوده» توصیف کردند.
حتی با وجود کاهش قیمت بنزین، تورم قربانی گرفته است. براون ۶۶ ساله میگوید: قبض برق من تقریبا ۶۰۰ دلار در ماه است که قبلا نصف آن میشد. گوشت قرمز گران است، مرغ هم همینطور؛ قیمت همه چیز بالاست، بالا و بالا. اگر درآمد ثابتی دارید … خب میدانید، من نمیدانم برخی از مردم چه کار میکنند.
از فهرستی با ۱۱ موضوع، ۳۵ درصد آمریکاییها مساله «تورم – اقتصاد» را به عنوان اولویت اصلی خودشان برای جو بایدن و کنگره در سال آینده انتخاب کردند. «تهدید دموکراسی» با ۱۲ درصد در رتبه دوم و «مهاجرت» با ۱۰ درصد در رتبه سوم قرار دارد.
هیچ دغدغه دیگری نتوانست درصد دو رقمی بگیرد. کمتر از یک درصد به پاندمی کرونا اشاره داشتند، پنج درصد از جمله هشت درصد از جمهوریخواهان، تحقیق در مورد دولت بایدن را بزرگترین مسئله خود میدانند.
این طرفداری سست و مردد، میتواند برای جمهوریخواهانی که قول دادهاند یک سری تحقیقات را علیه بایدن آغاز کنند – از جمله در مورد خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، سیاستهای دولت او برای کنترل مرز جنوبی، تعارضهای ادعایی در راستای منافع تجاری هانتر، پسر بایدن و دیگر موارد – زمانی که آنها کنترل مجلس نمایندگان را در ژانویه به دست میگیرند، پیچیدگیهایی ایجاد میکند.
یک اکثریت ۵۱ درصدی از آمریکاییها با این جمله موافقند که تحقیقات کنگره «بیشتر تلاشی سیاسی برای شرمسار کردن دولت بایدن» است. در مقابل، ۳۸ درصد آنها را «راهی مناسب برای پاسخگو کردن دولت بایدن» میدانند.
به طور قابل پیشبینی، یک شکاف حزبی در مورد این سوال وجود دارد؛ ۷۳ درصد از جمهوریخواهان این تحقیقات را «مناسب» میخوانند، ۸۱ درصد از دموکراتها اما میگویند که این تحقیقات «انگیزه سیاسی» دارند. ۵۴ درصد مقابل ۳۴ درصد از مستقلها هم آنها را تلاشی برای شرمسار کردن کاخ سفید میدانند.
تحت حاکمیت افراطگرایی دو طرفه
انتظار چندانی نمیرود که دولت دودسته واشنگتن بتواند در سال آینده میلادی کارهای زیادی انجام دهد.
باربارا داپل ۶۲ ساله که از نظر سیاسی مستقل است و به عنوان حسابدار در برکلی میشیگان کار میکند، میگوید: «فکر میکنم وابستگی به دو حزب مفید باشد، اما ما چندان شاهد آن نیستیم.»
تام داتی ۷۱ ساله که مدیر بازنشسته بیمه و یک دموکرات از استتن آیلند نیویورک است، میگوید: «اینطوری هستم که یک قطعه را از چپها بگیرم و یک قطعه را از راستها و بعد این قطعات را کنار هم بگذارم و کار را به سرانجام برسانم. اما افراطگرایی در هر دو طرف بر ما حکومت میکند و میانهروهای متوسط در حال فشرده شدن هستند.»
هم حزب جمهوریخواه و هم حزب دموکرات، در حال حاضر توسط اکثریت آمریکاییها «بیش از حد افراطی» دیده میشوند. ۶۱ درصد میگویند که حزب جمهوریخواه بسیار افراطی است، از جمله ۲۸ درصد از کسانی که خود را جمهوریخواه معرفی میکنند. ۵۲ درصد میگویند که دموکراتها بیش از حد افراطی هستند، از جمله ۱۷ درصد از کسانی که خود را دموکرات معرفی میکنند.
آمریکاییها همچنین دیدگاه کاملا نامطلوبی نسبت به هر سه شاخه دولت دارند؛ دیوان عالی با ۴۴ درصد عدم مطلوبیت – ۴۲ درصد مطلوبیت، کنگره با ۵۴ درصد عدم مطلوبیت مقابل ۲۸ درصد و رئیس جمهوری آمریکا با ۵۰ درصد عدم مطلوبیت مقابل ۴۶ درصد مطلوبیت.
این یافتهها و حال و هوای ناامیدکننده مردم آمریکا، به فقط برای بایدن بلکه برای هر مقام و مسوولی در واشنگتن یک چالش به شمار میآید.
مدیر مرکز تحقیقات سیاسی دانشگاه سافولک میگوید: زمانی که نگاه به هر سه شاخه دولت منفی باشد، این نشان میدهد که رایدهندگان به دنبال چیزی جدید یا بهتر هستند، حال چه به لحاظ ساختاری و چه سیاسی. مردم رایدهنده آماده یک دوز تقویتی مثبت هستند، زیرا سیستم ایمنی بدنهایشان به طور قابل توجهی ضعیف شده است.