بهگزارش مرکز مطالعات سورین، شبکه خبری یورونیوز در گزارش تازه خود نوشت: تشدید تدریجی تنشها میان ایران و جمهوری آذربایجان در ماههای گذشته ادامه دارد.
ایران در ماههای گذشته همواره از نزدیکی جمهوری آذربایجان با رقبای منطقهایاش بهخصوص اسرائیل(رژیم صهیونیستی) بهعنوان تهدید یاد کرده و جمهوری آذربایجان هم مواضع ایران نسبت به مناطق جنوبی آن کشور را مداخلانه دانسته است.
در آخرین تحولات روابط باکو و تهران، جمهوری آذربایجان با احضار سفیر ایران نشان داد که نمیتوان نسبت به ترمیم روابط دو کشور همسایه به این زودیها خوشبین بود.
باکو در این دیدار، «سوءتفاهمات» پیشآمده در روابط دو کشور را ناشی از اقدامات «یکجانبه» طرف ایرانی دانست.
«عباس موسوی» -سفیر ایران در جمهوری آذربایجان- در یکرشته توئیت نوشت: «سیاست راهبردی و قطعی جمهوری اسلامی در قفقاز بر مبنای اصل مترقی و هوشمندانه همسایگی دولت و نظام با استفاده از همه ظرفیتها و ابزارهای پیدا و پنهان دیپلماتیک است».
او در ادامه نوشت: عقلانیت توأم با اقتدار و تبیین خطوط قرمز منافع و امنیت ملی ایران در منطقه همراه با صبر راهبردی و کنشگری غیرجنجالی، سیاستی است که در این برهه بهرغم همه هوچیگرها در حال اجراست».
به گفته برخی از صاحبنظران سیاسی، جدالهای دیپلماتیک، برگزاری رزمایشها در امتداد مرزها و لفاظیهای خصمانه میتواند فضا را برای تعامل دیپلماتیک میان باکو و تهران محدود کند.
بنابراین آنها پیشبینی میکنند که روابط ایران و جمهوری آذربایجان بدون تغییر این نسبتها میتواند بدتر شده و تنشها بالا بگیرد.
رویارویی باکو و تهران با حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در ایران که به کشته شدن مسئول حفاظت این سفارت انجامید، شدیدتر و روابط دو کشور را پیچیدهتر کرد.
اما شواهد نشان میدهند که باکو درصدد است با ایجاد محدودیت در قلمروی حاکمیتی ارمنستان، از وابستگی به ایران برای دسترسی به منطقه نخجوان بکاهد.
ایران با تأکید بر حفظ جاده حملونقل خود با ارمنستان، در مورد اقدامهای جمهوری آذربایجان در این منطقه هشدار میدهد. تهران بهتازگی سفیر جدیدی به ایروان اعزام کرده است.